Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Oxigenare Hiperbarică

Centrul Maria Beatrice, Alba Iulia
Str Lalelelor nr. 60, Tel. 0764 732 421

Procedură Obiectivele programului de Oxigenare Hiperbarică Număr de ședințe
Oxigenare hiperbarică ● Vindecare post intervenție chirurgicală ● fracturi ● rupturi musculare ● ruptură de ligamente ● Necroze aseptice de cap femural ● Arsuri ● Grefe de piele ● Diabet și complicațiile acestuia (circulație periferică deficitară, scăderea și normalizarea glicemiei, ulcer picior diabetic) ● Ulcerul varicos și “piciorul negru” ● Migrena cronică ● Oboseala cronică ● Insomnia cronică ● Depresia ● Sindromul vertiginos ● Afecțiuni ale coloanei vertebrale – hernia de disc, degenerarea discului intervertebral lombar ● Inflamații ale articulațiilor, dureri reumatismale, fibromialgii ● Adjuvant în tratamentul bolii Lyme (ca urmare a mușcăturii de căpușă): în paralel cu tratamentul medicamentos ● Paralizie cerebrală: relaxarea musculaturii, refacerea musculară (după kinetoterapie intensivă), îmbunătățirea atenției și a cogniției, îmbunătățirea limbajului verbal și non-verbal ● Ulcerul gastro-duodenal;
● Anemie, imunitate, stări alergice repetitive, acnee;
● Infecții urinare recidivante: cistite, anexite, uretrite, prostatite;
● Infecții anaerobe;
În funcție de afecțiune

! Inițial, se efectuează o primă ședință de informare și acomodare în incinta hiperbarică.

În ce constă OXIGENAREA Hiperbarică ?

Pacientul se află în incinta hiperbarică presurizată și inhalează oxigen de concentrație 95% cu un debit de 8-20 L/minut, folosind mască sau canulă. Presurizarea și depresurizarea se face între 10-15 minute. Procesul de presurizare este reversibil în orice moment, la cererea pacientului. Pacientul comunică prin intermediul interfonului cu asistenta. Numărul de ședințe [5 .. 20 ședințe] și timpul de expunere [60 .. 180 minute] se stabilesc în funcție de afecțiune. Pe parcursul presurizării și depresurizării se fac anumite manevre pentru desfundarea urechilor (ca și în avion). 

Ce face OXIGENAREA Hiperbarică?

Oxigenul de concentrație ridicată, inhalat în timpul presurizării, având moleculele mult mai mici decât moleculele de hemoglobină, se dizolvă în toate fluidele corporale (limfatic, cerebrospinal, plasmă) și pot să pătrundă ușor în capilare și zonele slab vascularizate, nemaidepinzând de hemoglobină.

În condiții normobarice (la 1 ATA , cât este considerată presiunea atmosferică la nivelul mării), cantitatea de oxigen dizolvată în sânge este de numai 0,3 ml / dl. La 1,5 ATA, această cantitate crește de 10 ori până la 3,2 ml / dl. S-a constatat o creștere cu 250% a nivelului de oxigen al țesutului cerebral local furnizat la 1,5 ATA (247 mmHg), în comparație cu oxigen administrat la 1 ATA (103 mmHg), în condiții atmosferice normale.

Cum ajută OXIGENAREA Hiperbarică ?

  • facilitează difuzia oxigenului către țesuturile lezate sau care nu sunt suficient vascularizate, prin intermediul lichidelor corporale, stimulând vindecarea lor;
  • stimulează neovascularizarea – formarea de noi vase de sânge – procese numite angiogeneză și vasculogeneză;
  • stimulează producția naturală de celule stem cu cca 800% , care ajută la refacerea țesuturilor organelor afectate și accelerează procesul de vindecare;
  • îmbunătățește sistemul imunitar prin activarea limfocitelor pentru a lupta împotriva infecțiilor produse de viruși și bacterii aerobe și anaerobe;
  • stimulează osteogeneza și reduce foarte mult timpul de vindecare a fracturilor și traumatismelor aparatului osteoarticular;
  • crește sinteza fibrelor de colagen și a producției naturale de elastină, având un vizibil efect anti-îmbatranire și de reducere a ridurilor;
  • stimulează oxigenarea celulară și reduce stresul oxidativ;
  • efect antibactericid – studiile și cazurile tratate recomandă oxigenoterapia hiperbară ca fiind o terapie eficientă în cazul bacteriilor polirezistente.

Osteomielita este un proces acut sau cronic de infectie al osului si periostului, secundara altor infectii ale organismului.
În România 60% din populație suferă de o formă mai gravă sau mai ușoară de fibromialii și dureri reumatice
Pacienții care fac HBO2T înainte și după intervenția chirurgicală, se vindecă cu pâna la 80% mai repede decăt alți pacienți, iar umflaturile, vânătăile, dispar mai repede și cicatricile se micșorează considerabil.
Studiu: Datele obținute  din cercetările noastre au arătat că tratamentul cu HBO a crescut numărul de celule și sinteza de matrice a celulelor nucleului pulpos cultivate.
Este cunoscut faptul ca diabetul afecteaza in primul rand vasele mici de sange si in acest caz, s-a demonstrat ca terapia cu oxigen hiperbar (HBOT), stimuleaza crearea de noi vase de sange (angiogeneza)
Acest tip de rană deschisă, cu vindecare întârziată, afectează în general persoanele peste 45 ani și are la bază circulația deficitară a sângelui.
O parte din eficacitatea HBOT în ulcerul peptic este datorată efectului antibacterian împotriva infectiei cu bacteria Helicobacter pylori.
Sindromul piciorului diabetic reprezinta una dintre cele mai grave consecinte ale diabetului zaharat cu implicatii extinse din punct de vedere al complicatiilor de sanatate.
Efectul HBOT asupra sistemului imunitar, a fost de intensificare a funcției limfocitelor T (mai ales a celulor care conțineau manifestări ale bolii).
Dovezile științifice arată că terapia cu oxigen hiperbar poate ajuta la combaterea herniei de disc prin reducerea si eliminarea durerii, stoparea agravării bolii...
Terapia HBOT măreste fluxul sanguin cerebral, furnizând astfel oxigen în zone ale creierului care sunt considerate a fi hipoxice (lipsite de oxigen).
Principalele efecte ale terapiei cu oxigen hiperbar asupra persoanelor care suferă de insomnie sunt: îmbunătăţirea concentrării, a atenţiei şi a capacităţilor mentale, reducerea sentimentelor de depresie...
Pe parcursul terapiei HBOT, pacienţii cu astfel de tulburări, au experimentat stări de euforie, relaxare şi ritm cardiac mai scăzut, datorită naturii terapeutice a oxigenului.
Sindromul de oboseala cronica numit si sindromul burn-out, este o tulburare caracterizata printr-o senzatie de oboseala extrema.
Tratamentul anemiei severe cu oxigen hiperbar (HBOT) este una dintre indicatiile aprobate oficial de comitetul terapeutic pentru oxigen hiperbar al "The Undersea and Hyperbaric Medical Society" (UHMS) din SUA.
Boala Lyme sau borelioza este produsă de cel puțin trei genospecii ale unei bacterii aparținând grupului borrelia, despre care se consideră că se transmite la oameni prin mușcătura de căpușă.
Transferul de oxigen din sânge către celule, este probabil, cel mai important factor care stă la baza faptului de a trăi o viață sănătoasă sau nu.