Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Proceduri terapeutice

SERVICII MEDICALE / PROCEDURI terapeutice

  • Evaluarea funcțională a copilului mic, în scopul intervenției timpurii asupra eventualelor afecțiuni neuro-motorii și kinetoprofilaxia prematurului;
  • Recuperare medicală a copilului mic;
  • Recuperare medicală în stări post-traumatice, post-operatorii;
  • Recuperare medicală în afecțiuni osteoarticulare și musculo-scheletale: tulburări de statică vertebrală (cifoze, scolioze, hiperlordoze), hernia de disc (cervicală, lombară, toracală), deviații de membre superioare și inferioare (genu varum, genu valgum, talus valgus, genu recurvatum, picior plat, picior strâmb congenital, picior equin), sechele rahitism, retracții de tendoane;
  • Recuperare medicală în afecțiuni neuromotorii, inclusiv dobândite: paralizie cerebrală, tetrapareză, hemipareză, monopareză, parapareză, tulburări de coordonare, diferite sindroame neurologice (sindrom West, boli genetice), boli ale măduvei spinării, afecțiuni posttraumatice–cranio-cerebrale și vertebro-medulare, leziuni de nervi periferici, miopatii și boli neuromusculare (distrofii musculare).

EVALUAREA INIȚIALĂ

Primul și cel mai important pas pentru o abordare terapeutică corectă

Activitate Descriere Spațiu temporal
Preevaluarea
(30 minute)
Cu 4-5 zile înainte de sosirea copilului beneficiar în centru, în cadrul ședințelor zilnice de specialitate [Luni-Joi, 8:00-9:00], la care participă întreg personalul medical, terapeutic și de planificare-organizare, se pun în discuție: documentele medicale ale copilului, chestionarul de admitere, filmulețul trimis de familie, care pune în evidență abilitățile motrice ale copilului și limitările.
Aici se stabilesc: echipa de intervenție și testele de evaluare ce vor fi aplicate copilului.
Înainte cu 4-5 zile de sosirea copilului în centru
Consultul Medical
(30 minute)
Consultul medical efectuat de către:

Dr. Diana Dudaș – medic Specialist Recuperare Medicină Fizică și Balneologie sau
Dr. Ruxandra Tincu – medic Specialist Recuperare Medicină Fizică și Balneologie sau
Dr. Carmen Samoilă – medic Specialist Neurologie Pediatrică

La consultul medical participă kinetoterapeutul responsabil de caz pe departamentul de motricitate și terapeutul responsabil de caz pe departamentul de psiho-motricitate și cogniție.

Aici se întocmește fișa medicală și fișa de proceduri a copilului.
La sosirea copilului în centru
Evaluarea funcțională complexă
(30 minute)
Evaluarea funcțională complexă se face ulterior consultului medical și este efectuată de către responsabilii de caz, la nevoie logoped, care întocmesc raportul de evaluare. La cel mult o zi de la intrarea copilului în centru
Prezentarea raportului de evaluare
(20 minute)
Prezentarea raportului de evaluare și rediscutarea cazului în ședința de specialitate: stabilirea de către echipa de lucru a beneficiarului a obiectivelor pe termen scurt, mediu și lung și abordarea acestora într-un mod unitar. La cel mult 2 zile de la intrarea copilului în centru

EVALUAREA pe parcurs

Activitate Descriere Spațiu temporal
Consultul medical „pe sală” Activitate realizată de către medic, în timpul terapiei, prin observație directă și prin discuții cu terapeutul curent, pentru ajustarea obiectivelor și personalizarea programului de intervenție. După 5 zile de la intrarea în centru

Personalizarea programului de intervenție se face și la propunerea terapeuților, în ședințele zilnice de specialitate, în funcție de dinamica generală a copilului sau în cazul modificării stării generale de sănătate, sau dacă au fost identificate noi elemente care limitează abordarea terapeutică.

Programul – orar al copilului caută, în măsura posibilităților, să țină cont de orele de somn, de hrănire și dinamica generală a copilului, din timpul zilei.

Pe parcursul întregului proces de evaluare se caută definirea corectă și obiectivă a „Contraindicațiilor”, adică ce să nu facem! Se pleacă de la principiul că “Înainte de a face bine, să nu facem rău”.

PROCEDURI TERAPEUTICE individuale

Proceduri Obiectivele programului de reabilitare Număr de ședințe[1, 2]
Kinetoterapie 
 
 
Stimularea neuromotorie prin metodele: Bobath, Kabat, Tardieu, Frenkel, Temple Fay
 
Dezvoltarea achizițiilor neuromotorii pe etape de vârstă (tonus postural al capului, al trunchiului, rostogolire, târâre,mers, etc)
 
Combaterea spasticității respectiv a hipotoniilor musculare
 
Combarea retracțiilor tendinoase, a deformărilor osteoarticulare
 
Corectarea posturii, aliniamentului vertebral, a segmentelor corpului
 
Dezvoltarea echilibrului, controlului și a coordonării
 
Corecția stării patologice dobândite a aparatului stato-kinetic (extremități, segmentele coloanei, membre)
 
Îmbunătățirea capacității globale de susținere a extremităților și a segmentelor lor
 
Reducerea stării de hipotonie (hipotrofii, atrofii) a grupelor specifice musculare
zilnic
Terapie VOJTA
 
Terapia Vojta stimulează creierul să activeze „modelul de mișcare” înregistrat, „înnăscut” și, ca mișcare coordonată, să-l exporte la musculatura trunchiului și membrelor.
 
Este o metodă prin care face posibil ca modelele de mișcare elementare să fie din nou accesibile, cel putin partial, si la oamenii cu leziuni ale sistemului nervos central și al aparatului locomotor. Pentru aceasta, terapeutul practică la pacienți, în poziția pe spate, pe burtă sau lateral, o presiune cu o directivă precisă, pe zone clar determinate ale corpului. Această stimulare conduce la oamenii de orice vârstă, „în mod reflex”, la doua complexe de mișcare, în care sunt conținute toate componentele locomoției umane: „târârea reflexă” și „rostogolirea reflexă”. Aceste complexe vor putea fi activate indiferent de voința pacienților.
 
Balance Suit Costum de echilibru
 
Dezvoltarea echilibrul static și dinamic, a imaginii kinestezice de verticalitate prin posturări, mobilizări pasive și active, mărește capacitatea unei persoane de a se deplasa din diverse posturi: genunchi, cvadrupedie, ortostatism și îmbunătățește abilitățile funcționale, echilibru, coordonare și integrare senzitivo-motorie.
2-3 / săptămână
Mecanoterapie
 
Dezvoltarea echilibrului static și dinamic, a imaginii kinestezice de verticalitate prin posturări, mobilizări pasive și active, plăci de balans, Spider Web, dispozitive de mers, mers suspendat, mers cu obstacole, urcare/coborâre scări
zilnic
Hidrokinetoterapie INDIVIDUALĂ 1 Copil – Un Terapeut Temperatură apă 34° C
 
Stimulare și dezvoltare neuromotorie prin mobilizări în mediu acvatic (apă la 34o C) folosind flotoare specifice
 
Stimulare tactilă și proprioceptivă
 
Îmbunătățirea funcțiilor aparatului cardiovascular, respirator și a sistemului neurovegetativ
 
Combaterea spasticității respectiv a hipotoniilor musculare
 
Combaterea redorilor articulare prin elasticizarea țesuturilor
 
Dezvoltarea controlului motor prin mișcări antigravitaționale facilitate de forța arhimedică a apei
 
Creșterea forței musculare folosind rezistența apei
3-4 / săptămână
Masaj terapeutic
 
Masaj sedativ, trofic (general, segmentar), reflexogen, cu influențe specifice asupra aparatului neuro-mio-artro-kinetic
 
Masaj pentru dezvoltarea musculaturii maxilo-faciale și favorizarea deglutiției și a vorbirii
zilnic
Termoterapie
 
Diminuarea hipertoniei musculare și creșterea amplitudinii articulare prin împachetări cu amestec de ceară de albine și parafină caldă
10 / lună
Psihoterapie și Terapie ocupațională
 
Evaluare psihologică
 
Terapie ocupațională
 
Stimulare cognitiv-comportamentală și motivațională
 
Îmbunătățirea funcțiilor senzoriale (optice, acustice, tactile)
 
Dezvoltarea abilităților mâinilor(motricitate fină)
 
Îmbunătățirea funcției musculo-articulare (kinestezie și propriocepție)
 
Dezvoltarea comprehensiunii și a comunicării afective, expresive și verbale
2-4 / săptămână
Logopedie
 
Dezvoltarea musculaturii aparatului fonoarticular
 
Gimnastică respiratorie, consolidarea și automatizarea sunetelor deficitare, dezvoltarea auzului fonematic
2-4 / săptămână
Stimulare în Integrare Senzorială (MIRA – Medical Interactive Rehabilitation Assistant)
 
Stimulare virtuală cognitivă și motivațională pentru îmbunătățirea activităților zilnice curente ale copiilor cu dizabilități. Evaluarea performanțelor motorii ale copiilor cu paralizie cerebrală infantilă stadiul I, II și III GMFCS (Gross Motor Function Clasification System). Urmărește dezvoltarea controlului motor al membrelor superioare și al trunchiului la acești copii.
2-3 / săptămână
Cameră de Integrare Senzorială

NOU*
Începând cu octombrie 2020
 
Dezvoltă și angajează simțurile, de la creșterea duratei de atenție, la îmbunătățirea echilibrului, controlului și coordonării.
 
Îmbunătățește funcțiile senzoriale (optice, acustice, tactile), dezvoltă abilitățile de motricitate fină a mâinilor și a funcțiile musculo-articulare (kinestezie și propriocepție).
 
Îmbunătățește capacitatea de orientare temporo-spațială, conștientizarea distanțelor, lungimilor, înălțimilor, comprehensiunea și comunicarea afectivă, expresivă și verbală, diminuarea anxietății, înfrângerea fricilor (frica de întuneric, de spații închise, de înălțime, etc.).
 
Prin joaca terapeutică dirijată, în Camera de Integrare Senzorială copilul dobândește aptitudini, învață să socializeze, să–și exprime emoțiile, stările, sentimentele, să-și dezvolte inteligența emoțională și capacitatea de a lua decizii în termen scurt.
 
Copilul mic trebuie să simtă, să înțeleagă, să-și dorească, să comunice, de aceea Camera de Integrare Senzorială este fascinantă!
2-3 / săptămână
Fizioterapie
 
magnetoterapie
 
laser
 
curenți
 
ultrasunete
2-3 / săptămână

Fișa de monitorizare a pacientului

În fiecare zi, la fiecare 40 de minute, pentru fiecare copil beneficiar, terapeutul curent notează în fișa de monitorizare a beneficiarului: starea generală de sănătate și confort a copilului (SGSC), obiectivele specifice urmărite în cadrul ședinței curente, tehnici utilizate, aparate folosite. Tot aici sunt notate observațiile din cadrul terapiei, în urma cărora se pot stabilii contraindicații.

DOCUMENTE FINALE

Scrisoare medicală, raport final de evaluare și recomandări la domiciliu.

OXIGENARE HIPERBARICĂ

Procedură Obiectivele programului de Oxigenare Hiperbarică Număr de ședințe
Oxigenare hiperbarică ● Vindecare post intervenție chirurgicală ● fracturi ● rupturi musculare ● ruptură de ligamente ● Necroze aseptice de cap femural ● Arsuri ● Grefe de piele ● Diabet și complicațiile acestuia (circulație periferică deficitară, scăderea și normalizarea glicemiei, ulcer picior diabetic) ● Ulcerul varicos și “piciorul negru” ● Migrena cronică ● Oboseala cronică ● Insomnia cronică ● Depresia ● Sindromul vertiginos ● Afecțiuni ale coloanei vertebrale – hernia de disc, degenerarea discului intervertebral lombar ● Inflamații ale articulațiilor, dureri reumatismale, fibromialgii ● Adjuvant în tratamentul bolii Lyme (ca urmare a mușcăturii de căpușă): în paralel cu tratamentul medicamentos ● Paralizie cerebrală: relaxarea musculaturii, refacerea musculară (după kinetoterapie intensivă), îmbunătățirea atenției și a cogniției, îmbunătățirea limbajului verbal și non-verbal ● Ulcerul gastro-duodenal;
● Anemie, imunitate, stări alergice repetitive, acnee;
● Infecții urinare recidivante: cistite, anexite, uretrite, prostatite;
● Infecții anaerobe;
În funcție de afecțiune

Pentru mai multe detalii accesați secțiunea „Oxigenare Hiperbarică”.

Pentru mai multe informații:
Tel. 0743 893 625, 0764 732 421, Luni – Vineri [8:30 – 15:30]
Email: office@mariabeatrice.ro
Centrul Maria Beatrice, str. Lalelelor nr. 60, Alba Iulia