Centrul
Maria Beatrice
Alba Iulia
Alba Iulia, str. Lalelelor, nr. 60, Alba, România
5
Clinica Internationala de Reabilitare din Truskavets – sfaturi utile

Vremea la Truskavets

Vremea a fost cam ca pe aici, zile cu soare de primavara si zile de iarna, cu frig, lapovita si ninsoare. Din aceasta cauza si de teama unei raceli, nu am prea iesit pe afara decat foarte putin, ca sa profitam cat se poate de aerul curat al statiunii.

In ziua intoarcerii am lasat iarna in Truskavets, inainte cu o noapte de-a pleca a nins si s-a depus zapada, era frig – frig, dar venind spre tara, pe drum am intalnit primavara, aproape de granita cu Romania. Drumul a fost ca de obicei lung si obositor, ruta pe care mergem noi – Sighetul Marmatiei – Slatina – Hust – Dolina – Stryi – Truskavets, este  un drum sinuos, cu multe serpentine si sosea cu foarte multe gropi.

Cazarea:

La sosirea in clinica, va  prezentati la receptia  principala din holul central, vi se da cheia (este o cartela magnetica) si un formular de completat (au si in limba romana), apoi la receptia medicala, care este in celalalt capat la coridorului de la parter, se completeaza o fisa cu date despre copil. Aici primiti si programul pentru prima zi, iar programul complet al procedurilor vi se strecoara sub usa camerei, seara.

Cartela magnetica  deschide usa camerei, cand este pusa in dreptul unui comutator, ce se afla langa usa camerei. Apoi aceasta cartela trebuie introdusa intr-o fanta, langa intrerupator, altfel curentul se intrerupe intr-un minut, de la intrarea in camera.

Un alt lucru pe care l-am aflat data aceasta este ca, in cazul in care alegeti sa locuiti la particulari, pensiune etc. ceea ce se practica frecvent, mai ales daca sunt ambii parinti sau mama si bunica, se poate comanda masa de pranz, dar cu o zi inainte se face comanda la barul de la demisol (nivelul -1 la lift). Trei persoane, doi adulti si un copil pot lua un pranz pentru 60 grivne, ceea ce inseamna un pic peste 7 euro. Se stie ca gazdele nu asigura masa, in schimb au bucatarii utilate unde poti gati, daca ai timp sa faci cumparaturi. La gazde pretul poate fi de la 70 – 80 grivne pe zi, pana la 200 grivne, depinde de conditiile oferite.

Mai nou, pensiunile si persoanele particulare cer plata in dolari, pana acum exprimau pretul in euro, dar se poate plati si in echivalentul in grivne, desigur.

Perioadele de tratament:

Trebuie sa spun ca s-au facut unele schimbari in ceea ce priveste perioadele de programare: daca pana acum cursul incepea de miercurea si  se sfarsea dupa doua saptamani, in ziua de marti, din ianuarie incepand, cursurile incep lunea si se sfarsesc sambata, tot dupa 2 saptamani.

Preturi:

Alta schimbare importanta este pretul, care a crescut cu aproximativ 200 euro, tot de la 1 ianuarie 2011.

In ce priveste cazarea, exista o altenativa mai ieftina, de a cere camera la etajul al 6-lea: aici nu exista balcon, iar al doilea pat pentru adult se numeste “additional bed”, care este un pat pliant cu saltea.

Diferente de pret la cazare si masa sunt si atunci cand copilul este in varsta de peste trei ani, pretul e mai mare. Costul  tratamentului ramane acelasi pana la varsta de 18 ani, si este de 2085 euro. Plata se face prin transfer bancar, intrucat in clinica nu se mai poate plati decat in moneda lor nationala, grivne (1 euro=10.98 grivne – in ucraineana, hryvnya). Pentru transferul bancar nu trebuie codul IBAN, asa cum probabil o sa-l ceara la unele banci, care nu sunt la curent cu astfel de plati in afara U.E. Scrieti doar ce este precizat in factura pe care o aveti, si totul e in ordine. In ordinul de plata trebuie sa precizati numele pacientului si perioada de tratament. In clinica, la etajul 8, unde se afla secretariatul, luati legatura cu D-na Oksana, care vorbeste fluent lb. engleza, si cereti factura pe care sa scrie “paid” adica “achitat”, data si semnatura.

Langa receptia din holul central se afla o casierie (“kaca” in ucraineana), unde puteti schimba euro in grivne, la cursul lor, ce fluctueaza in functie de cursul oficial. Aici nu puteti schimba decat bancnote intregi, nu se da rest in euro, zic ca nu au euro in bancnota mica!

Derularea procedurilor:

In rest, lucrurile sunt ca si inainte, programul procedurilor incepe gradual, cu trei proceduri in primele zile, consultatia medicului neurolog, corectia mecanica, masuratori antropometrice, video – control, cand copilul este filmat cu ceea ce stie  sa faca la intrarea in curs, si apoi spre sfarsitul perioadei, inca o data, spre a se vedea daca a dobindit noi achizitii, pe partea locomotorie sau cognitiva.

De ajutor e sa va aflati printre familii de romani cand mergeti pentru prima oara, e mai usor pana va  deprindeti cu toate.  Daca doriti, se poate afla de la receptie in ce camera sunt cazati, iar in cazul in care stau in afara clinicii, puteti  intreba  numele lor, la proceduri pe care le face toata lumea in aceleasi sali, de exemplu,  luminoterapie sau vibromasaj.

Orientarea in clinica:

In privinta orientarii in clinica, numararea etajelor la lift se face de la parter, care este considerat etajul 1, si asa mai departe. Demisolul este -1 si acolo se afla camere de terapii,  sala de joaca si un bar unde se poate servi:  ceai, cafea, sucuri,  se pot cumpara dulciuri.

Drumul:

– La granita:

La intoarcere, la granita,  va este de folos scrisoarea in ucraineana pe care o puteti cere de la secretariat ( etajul 8 ) inainte de a pleca cu 2-3 zile, in care cei de la granita sunt rugati sa acorde prioritate pentru copilul care se intoarce de la tratament  din  Truscavets.

La ucraineni functioneaza, daca mergeti in fata si le ziceti de copil, vi se acorda prioritate. La romani e mai greu, nu este culoar verde si nici asa bunavointa nu e. Depinde de noroc si de cine este acolo, femeile-vames  sunt mai dragute, mai intelegatoare.

In cazul in care un singur parinte calatoreste cu copilul in Ucraina (in strainatate, in general) trebuie sa aveti procura notariala de la celalalt parinte, pentru trecerea la granita.

– Cu avionul:

Daca mergeti cu avionul, zborul Timisoara – Lviv dureaza o ora, insa se pierde o zi pe drum: noi, de la Alba Iulia, am facut 4 ore pana la aeroportul din Timisoara, am plecat devreme sa ajungem cu 2 ore inainte de decolarea avionului, am calatorit in Lviv cu Carpatair. Aici a trebuit sa indeplinim formalitatile de trecere prin vama, dureaza inca o ora, am fost asteptati de soferul clinicii (atentie: sosirea cu avionul se anunta cu 2 saptamani inainte, prin mail,  ziua, ora si numarul zborului ca sa fiti asteptati la aeroport) si pana la clinica mai calatoriti cu masina inca o ora si jumatate.

Costul transferului de la aeroport este de 300 de grivne (aprox.30 euro), sau mai putin, daca sunt 2-3 familii cu Dvs. Banii pentru transport e bine sa-i  achitati la receptie, nu soferului, si puteti sa faceti acest lucru si in zilele urmatoare, dupa  ce ati schimbat valuta in grivne, e mai avantajos.

– Cu masina:

Cei care calatoresc cu masina, sa stie ca drumurile sunt rele, multe dintre masinile grele nu sunt dotate cu aparatori la roti, deoarece legea nu ii obliga, astfel ca pietricele aruncate de roti au posibilitatea sa-ti sparga parbrizul si trebuie atentie maxima. Sunt multe intersectii in plin camp fara indicatoare directionale, iar GPS-ul nu are nicio legatura cu Ucraina: nu vede harta, drumuri, etc. Militia e la panda si nu te poti sustrage amenzilor uneori chiar daca nu incalci vreo regula de circulatie (noi am luat „amenda” 50€ pentru 80 km/h in afara localitatii, justificare: „daca nu platim, ne fac probleme la granita”), nu te poti intelege cu ei, ca nu vorbesc alta limba, iar sumele sunt destul de mari, pana in 60 euro. Daca luati amenda cereti “protocol” adica chitanta – proces – verbal pentru amenda. S-ar putea sa scapati mai ieftin…

Daca aveti nevoie de benzina fara plumb, cereti benzina Mustang 95, care e de calitate si oricum, nu asa de scumpa ca la noi. Nu va luati dupa codul culorilor, nu corespunde intotdeauna si nu incercati sa va intelegeti cu cei din benzinarie asupra tipului de benzina, ca nu reusiti.

Va dorim mult sansa, sanatate si sa va fie de folos tratamentul, daca ajungeti la clinica!

Clinica Internationala de Reabilitare din Truskavets