Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Curs 2 Ucraina – octombrie 2010

Maria Beatrice la Clinica Internationala de Reabilitare Psihomotorie din Truskavets – Ucraina

Trebuie menţionat că acestor copii le lipseşte practic bagajul instinctiv al unui copil sănătos, astfel că el trebuie să înveţe să deschidă şi să închidă mânuţa, să mişte picioruşul, să ridice capul şi multe alte mişcări, care se repetă de mii de ori, până se creează automatismul pentru ca nu putem vorbi aici de un reflex. Aceşti copii nu pot fi ajutaţi prea mult prin medicamentaţie, decât medicamentaţie uşoară: vitamine, stimulente, etc… Baza rămâne kinetoterapia, terapia ocupaţională, hidroterapia, ergoterapia si terapia cu animale, dar pentru asta nu este suficientă “veşnica” masă de masaj si salteaua. Clinica din Ucraina are, de exemplu, an dotare o „bicicletă automatizată”,

care roteşte picioruşele copilului  şi, după un timp, motorul îşi retrage progresiv acţiunea şi-n acelaşi timp măsoară cât anume împinge copilul în pedală, iar în timp stabileşte un grafic de reacţie. „Cuşca Rocher” este un alt aparat care permite suspendarea în aer a copilului, cu ajutorul unor chingi elastice într-o pseudo-imponderabilitate şi se fac diverse exerciţii de reechilibrare si stimulare a automatismelor.

Un alt aparat mai sofisticat, „banda de mers cu sistem verticalizator”, verticalizează copilul şi-l menţine cu un anumit grad de apăsare, reglabil, deasupra unei benzi de alergare cu viteză mică. Banda trage piciorul copilului în spate şi acesta îşi formează instinctul de a şi-l trage  înainte. Se creează astfel reflexul de a face paşi. Majoritatea aparatelor au la bază principii foarte simple de stimulare, de obţinere a unor automatisme. Sunt o multitudine de aparate necesare dotarii unui astfel de Centru. Mai mult terapeutii germani  ucrainieni si maghiari, realizeaza o gimnastică activă, nu întotdeauna agreată de copil, dar în care copilul interacţionează la stimuli şi nu este doar un receptor, copilul uneori fiind pus in situaţii incomode, care-l determină să reacţioneze si să-şi modifice starea.

Documente medicale