Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Curs 3 Ucraina – martie 2011

Maria Beatrice la Clinica Internationala de Reabilitare Psihomotorie din Truskavets – Ucraina

La Clinica Internationala, Truskavets – Ucraina

In perioada 13-26 martie 2011, am fost  inscrisi la al treilea curs in Clinica din Ucraina.

Dintre toate cursurile de la clinica la care am mers, putem spune ca acum s-au vazut cele mai semnificative progrese, in sensul ca,  dupa prima saptamana, Beatrice isi tinea capul mai bine, trunchiul nu mai era asa de moale si fara tonus, manutele lucrau mai bine, iar rostogolirile le facea mult mai bine si mai rapid, in toate directiile.

La acest curs, am avut  mai multe de invatat  in gimnastica pe care trebuie sa o continuam la domiciliu, mi s-au fixat mai bine miscarile si exercitiile pe care sa le putem repeta acasa. Maria Beatrice s-a acomodat repede  si a rezistat bine la programul  intensiv , program care incepea dimineata la 9.oo si se termina in jur de ora 14.30, cu o mica pauza pe la ora 11.00. Metoda Kozijavkin este o metoda recunoscuta la nivel international, si chiar am vazut in holul mare mai multe postere de la vizita din ianuarie, anul acesta a ministrului sanatatii din Kuweit, si a altor oficiali, profesori medici care au venit sa vada ce se face la clinica.

Procedurile pe care le-a urmat erau urmatoarele:  vibromasaj,  fizioterapie,  luminoterapie, mecanoterapie (pe bicicleta medicala), masaj general, reflexoterapie, corectia mecanica a coloanei, apiterapie (impachetari ale membrelor, alternativ manute-picioare, cu amestec de ceara de albine, propolis si parafina- reteta lor proprie) masaj facial si cervical, mobilizarea membrelor- se numeste “joint therapy”, cu care incheiam  programul zilnic.

Cuşca Rocher” este un alt aparat care permite suspendarea în aer a copilului, cu ajutorul unor chingi elastice într-o pseudo-imponderabilitate şi se fac diverse exerciţii de reechilibrare si stimulare a automatismelor. Terapeutii germani  ucrainieni si maghiari, realizeaza o gimnastică activă, nu întotdeauna agreată de copil, dar în care copilul interacţionează la stimuli şi nu este doar un receptor, copilul uneori fiind pus in situaţii incomode, care-l determină să reacţioneze si să-şi modifice starea.

Din cauza orarului pe care il aveam, ajungeam destul de tarziu la masa, servirea pranzului se face pana la ora 14.00, dar e bine de stiut ca trebuie sa ajungi pana la acea ora, apoi poti sa ramai pana termini de mancat, nimeni nu te pofteste afara. Mai erau parinti cu copii care intarziau, bineinteles din cauza programului, dar nu se face caz din asta. Iar, la cerere, programul se mai poate modifica putin, de comun accord cu terapeutul respectiv, in functie de orarul acestuia. Sau se poate apela la secretariat  ( et. 8 ), recomandabil de la inceput, si sa spuneti de exemplu,  ca nu a-ti dori sa incepeti programul de la ora 8.00 , ci la 9.00.

Important pentru noi este ca am avut si noi achizitii, incercam acum sa ne “stergem“ la gurita cu servetelul  si  sa ne “spalam” pe fata, lucruri pe care nu le-a facut pana acum si  desigur intr-o imitatie destul de stangace a gesturilor mamei, principalul e ca a aparut dorinta de a face ceva singurica! Si gestul de a duce mancarea la gurita e mai sigur si cu mai mult curaj, Beatrice nu putea sa manance singura un biscuit sau o coaja de paine, musca o data si le scapa din manuta.

A crescut si puterea de intelegereperceptia ei asupra lumii din jur, posibilitatea de a-si exprima intr-un fel preferintele de-a face sau nu un lucru. Cand o puneam  in carucior, stia ca plecam, nu conta unde: la terapii, la masa , la joaca, la plimbare, era clipa cand era fericita si chiuia. Stia ca vede copii, lume, oameni in jur, si asta o bucura cel mai mult.Cand ne intorceam in camera si o puneam pe pat, se supara in primele clipe si trebuia sa o impac. De asemenea a aparut dorinta de-a sta pe picioare, de-a face pasi, impleticiti cum ii face, nu conteaza, e bucuria de-a sta la verticala si de-a se misca. La aceasta au contribuit mult exercitiile de verticalizare pe care le-a facut cu d-na terapeut.

Din intamplare, in aceasta serie nu s-a nimerit sa fie familii din Romania, mai era doar una in afara de noi, dar nu locuiau in clinica si nu ne-am vazut. Am intalnit, in schimb o familie de romani din Slatina -Ucraina, o localitate aproape de granita cu Romania in partea cu Sighetul Marmatiei, unde se vorbeste romaneste, teritoriul fiind mai demult al tarii noastre. Inainte de a merge noi, fusesera trei familii din Romania la clinica, iar in seria de dupa noi urmau sa vina alte 8 familii. Pacat ca nu s-au potrivit lucrurile si a fost  putin mai greu pentru noi, ne-a lipsit comunicarea, mai ales in limba noastra.

Documente medicale