Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Artrita reomatoidă

Oxigenoterapia hiperbară în tratamentul artritei reumatoide

Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Alba Iulia
Str. Lalelelor, nr 60. Tel: 0764 732 421

  • În 1995 , lucrările celui de-al doilea Congres de Medicină Hiperbara a publicat rezultatele unui studiu, realizat de către doctorul Rui-Chang în anul 1994 asupra a 37 de pacienți cu artrită reumatoidă.

Aceste rezultate au indicat efectul pozitiv al HBOT asupra bolii, 9 pacienți s-au vindecat complet (24,3%), 19 pacienți au manifestat îmbunătățiri considerabile (51,4%), 6 au avut ușoare îmbunătățiri (16,2%) și doar 3 pacienți nu au avut nici un raspuns în urma terapiei (8,1%).

Autorii studiului au concluzionat: ” Constatăm că tratamentul cu oxigenul hiperbar este semnificativ superior tratamentului de rutină al artritei reumatoide.

Lukich și colaboratorii (1991) au tratat 35 de pacienți cu artrită reumatoidă cu HBOT. Fiecare pacient a primit 21 de sesiuni de HBO la 1,7 ATA timp de 40 de minute. Au fost obținute rezultate clinice foarte bune, atât imediate cât și pe termen mai lung.

Efectul HBOT asupra sistemului imunitar, a fost de intensificare a funcției limfocitelor T (mai ales a celulor care conțineau manifestări ale bolii), normalizând imunitatea celulară și scăzând concentrația serică a complexelor imunitare.

  • Artrita reumatoida este o stare patologică ce este caracterizată de inflamație articulară, fenomen de obicei acompaniat în mod variabil de cele 5 semne celsiene: durere, tumefacție, temperatură locală crescută, înroșirea tegumentelor periarticulare și limitarea funcției articulației implicate.

Sub denumirea de artrită se regăsesc peste 100 de boli care implică afectarea articulațiilor și au ca efect durerea și limitarea posibilităților de mișcare.

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună, în care inflamația distruge progresiv structurile articulare.

În această afecțiune, se inflamează membrana sinovială ce delimitează articulațiile (în articulații există un țesut moale cu rol în stabilitatea și mobilitatea articulară). În timp, consecutive acestei inflamații, se produce distrugerea articulației, producând distrugerea articulară.

Boala afectează de obicei femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani.

Cauza bolii nu este cunoscută în totalitate. La unii poate fi implicată o anomalie genetică, care crește probabilitatea de a dezvolta afecțiunea. Mai există o ipoteză conform căreia sunt implicate bacterii, viruși sau alte substanțe străine în această activare patologică a sistemului imunitar. Acest mecanism imun declanșează producerea inflamației cronice a sinovialei.

Simptomatologia articulară din artrita reumatoidă constă în :

  • articulații dureroase, umflate, sensibile, înțepenite.
  • redoare articulară matinală, redoarea poate să apară după perioade mai îndelungate de somn sau imobilitate și durează cel putin 60 de minute, uneori chiar câteva ore.
  • noduli, pot să fie de diferite dimensiuni.

Artrita reumatoidă poate afecta mâinile, picioarele, gleznele, coloana vertebrală și gâtul.

Procesul inflamator declanșat afectează țesuturile, circulația sângelui este perturbată, celulele sunt lipsite de oxigen și metabolismul celular încetinește.

Hipoxia sau lipsa oxigenului este evidentă în artrita reumatoidă.

Cauzele hipoxiei au fost indentificate ca fiind: creșterea cererii de oxigen a articulației inflamate, scăderea fluxului sanguin la nivelul articulației prin creșterea presiunii intra-articulare.

S-a constatat că terapia cu oxigen hiperbar este semnificativ superioară față de tratamentele convenționale ale artritei reumatoide.

Terapia cu oxigen hiperbar implică respirarea oxigenului pur la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică, într-o incintă presurizată, numită camera hiperbară.

Presiunea crează condiţii optime de creştere a capacităţii de transport a oxigenului din sânge şi dizolvarea lui în plasmă, limfă şi lichidul cefalo-rahidian, saturând ţesuturile organismului cu o cantitate de oxigen, de 10-15 ori mai mare decât cea obţinută prin respiraţia normală.

Este dovedit ştiinţific, că hiperoxigenarea stimulează toate procesele vitale ale corpului, inclusiv producerea de energie, digestia, imunitatea, grăbeste procesul de vindecare, reduce inflamaţiile şi imbunătăţeşte funcţiile neurologice.

Terapia cu oxigen hiperbar este o procedură non-invazivă si nedureroasa.

Practica clinică demonstrează că HBOT are efecte bune asupra repercursiunilor sedimentării sângelui, stabilizarea funcției imunologice și întărirea rezistenței corpului pentru a elimina factorii patogeni, implicit fiind benefică pentru repararea bolilor articulare.

S-a descoperit că HBOT inhibă dezvoltarea artritei reumatoide.

HBOT poate suprima inflamația datorată fie factorilor imunitari, fie unei infecții.

Mai mult, tratamentul administrat zilnic, suprimă răspunsul inflamator chiar dacă artrita este complet dezvoltată, deși terapia este mai eficientă în stadiile incipiente ale bolii.

Oxigenul hiperbar face ca organismul să producă peroxizi, pentru a limita diferitele tipuri de enzime.

De asemenea ajută la creșterea presiunii parțiale a oxigenului în sânge, de zece ori.

Furnizarea de oxigen în sânge generează o circulație mai bună și starea ischemiei locale (lipsa fluxului sanguin) și hipoxia (lipsa de oxigen) sunt corectate.

Toate aceste efecte sunt extrem de benefice pentru stoparea inflamației articulare.

Surse

“Textbook of Hyperbaric Medicine” – Kewal K. Jain, Basel, Switzerland ,Springer International Publishing AG 2016
https://hrhyperbaric.com/…/Hyperbaric-Oxygen-Treatments-for…
Preluare Hiperbar Cluj-Napoca