Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Durerile Reumatismale și Fibromialgiei

Oxigenoterapia Hiperbară în DURERILE REUMATISMALE ȘI FIBROMIALGIEI

Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Alba Iulia

Str. Lalelelor, nr 60. Tel: 0764 732 421În România 60% din populație suferă de o formă mai gravă sau mai ușoară de fibromialii și dureri reumatice: reumatism inflamator, reumatism articular acut, poliartrita reumatoidă, reumatism articular, reumatism degenerativ.

Reumatismul este o boală cronică și-n multe cazuri declanșată de o infecție streptococică netratată sau tratată ineficient.

HBO2T are un efect unic: antiinflamator, analgezic, antispastic, eficiență în cazul bacteriilor polirezistente. Pe lângă acestea, HBO2T mai are o acțiune de stimulare a circulației capilare și de relaxare a musculaturii. Tocmai aceste efecte pot ameliora semnificativ, până la dispariție, simptomele dureroase și inflamatorii în cazul fibromialgiei și durerilor reumatismale.

Fibromialgia [fibros (fibro), muşchi (myo) şi durere (algia)], spre deosebire de unele boli reumatice cu care se aseamănă, nu produce distrugerea unor părţi ale corpului. Fibromialgia este întâlnită des şi este supărătoare mai ales prin faptul că răspunde greu la tratament.

Boala are trei manifestări principale: durere în diverse părţi ale corpului, la apăsarea unor puncte caracteristice (sensibilitate), oboseală ( în special dimineaţa).

Acestora li se adaugă uneori alte câteva simptome: tulburări ale somnului (somn neodihnitor), durere de cap, diaree alternând cu constipaţie, furnicături şi amorţeală în degete, „picioare neliniştite” (nevoia de a freca picioarele unul de altul), sensibilitate la schimbări de temperatură, tulburări de înţelegere şi memorie.

Fibromialgia este întâlnită mai frecvent la femei (80-90% dintre cazuri).

Cauzele nu sunt cunoscute, dar boala se poate moşteni (există cazuri familiale), apare uneori după un eveniment neplăcut (accident sau suprasolicitare psihică) sau este precedată de alte boli reumatice (poliartrită reumatoidă, lupus, spondilită).

Atunci când nu se poate găsi o cauză, vorbim de fibromialgie primară.

Se pare că manifestările fibromialgiei apar în urma scăderii pragului de percepere a durerii, în sensul că bolnavii reacţionează în situaţii în care alte persoane nu ar simţi durerea.

Cauza bolii ar putea fi tocmai aceste tulburări de funcţionare a substanţelor care reglează perceperea durerii.

Presiunea atmosferică crescută din camerele hiperbare, permit dizolvarea oxigenului in plasma , lichidul cefalo-rahidian și în cele din urmă, în creier – o parte a corpului cu o cerere imensa de oxigen.

Aceste niveluri crescute de oxigen sunt capabile să sporească funcționarea creierului și pot chiar ajuta la formarea de celule neuronale noi.

Terapia cu oxigen hiperbar (HBOT) ar trebui să fie considerată o abordare fundamentală pentru gestionarea simptomelor legate de fibromialgie.

Cercetări noi , arată că inflamația creierului si a intregului organism este legată de fibromialgie.

Neuroinflamarea (măsurată în lichidul cefalorahidian) și procesele inflamatorii din organism (măsurate în plasma sanguină) joacă un rol semnificativ în fibromialgie, conform cercetărilor publicate de cercetători din Suedia.

Având în vedere că există unele tratamente medicale cunoscute care reduc inflamația creierului, efectele antiinflamatorii ale HBOT sunt bine cunoscute, împreună cu numeroase alte efecte, inclusiv stimularea dezvoltării de noi neuroni, susținerea sistemului imunitar și creșterea producției de celule stem a organismului.

Toate acestea pot juca un rol în tratarea și reducerea simptomelor fibromialgiei.

O creștere a fluxului de oxigen stimulează și restabilește funcția celulelor și organelor deteriorate, inclusiv cele ale ficatului și creierului.

Dr. Shai Efrati, impreuna cu cercetatorii de la Centrul Sagol pentru Medicina si Cercetare Hiperbara , Centrul Medical Assaf Harofeh si Universitatea din Tel Aviv au efectuat un studiu clinic la care au participat 48 de pacienti de sex feminin, cu varsta cuprinsa intre 21-67 ani, selectati aleatoriu si diagnosticati cu fibromialgie de cel putin doi ani.

Cei 48 de pacienți au fost împărțiți în două grupuri de studiu.

Primul grup a primit imediat 40 de sedinte HBOT, 5 zile pe săptămână, 90 minute/zi, la o presiune de 2 ATA, in timp ce al doilea grup a fost supus unei perioade de control de două luni , înainte de tratament.

Pacientii din grupul al doilea au fost examinati înainte și după perioada de control și nu s-au constatat îmbunătățiri.

Apoi, si ei au primit același tratament HBOT ca si primul grup și au avut aceleasi rezultate benefice.

Studiul a avut rezultate pozitive pentru toți participanții.

Principalul cercetator al studiului, dr.Shai Efrati, a furnizat aceste comentarii finale:

„Rezultatele sunt de o importanta semnificativa, deoarece, spre deosebire de tratamentele curente oferite pacientilor cu fibromialgie, HBOT nu are ca scop doar imbunatatirea simptomatica. HBOT urmărește cauza reală – patologia creierului responsabilă de sindrom.

Aceasta inseamna ca vindecarea creierului, inclusiv regenerarea neuronala, este posibila chiar si pentru sindroamele cronice de durere de lunga durata si putem si ar trebui sa aplicam HBOT in tratamentul tuturor cazurilor de fibromialgie”, a spus el.

Surse

https://www.bethesdahbot.com/fibromyalgia-role-hbot/
https://www.brianbarr.co.uk/…/fibromyalgia-patients-using-…/

Preluare: Hiperbar Cluj-Napoca;

traducere : Hiperbar Romania.