Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Hernia de disc

Oxigenoterapia hiperbară în tratamentul herniei de disc

Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Alba Iulia
Str. Lalelelor, nr 60. Tel: 0764 732 421

  • Hernia de disc reprezintă o afecțiune de natură neurologică ce se caracterizează prin alunecarea nucleului pulpos de-a lungul maduvei spinării și coloanei vertebrale, ceea ce clinic se traduce prin apariția unor dureri de spate foarte intense în zona respectivă.

Această afecțiune apare în momentul în care o parte sau întregul nucleu pulpos herniază printro zonă slăbită a inelului fibros a discului intervertebral.

Hernia poate să apară la orice nivel al discurilor intervertebrale, însă cele mai frecvente două localizări sunt reprezentate de discurile lombare și cele cervicale.

Hernia discală lombară este cea care determină majoritatea durerilor cronice de spate (lumbago) precum și dureri care iradiază în membrul inferior (sciatica).

Frecventa apariție a acestei afecțiuni este relativ crescută, variind între 1-10% din populația adultă.

Un factor de risc foarte important în apariția herniei de disc este fumatul, deoarece acesta interferă cu oxigenarea corectă a coloanei și implicit a discului.

Astfel poate să apară deshidratare și degenerare discală, care în timp vor determina hernia.

Alți factori de risc sunt reprezentați de: predispoziție genetică, vârstă, activitate fizică intensă, obezitate, stil de viață sedentar, malformații congenitale a coloanei și canalului vertebral.

Simptomele variază foarte mult în funcție de localizarea exactă a herniei, precum și țesutul moale implicat și afectat.

Durerea resimțită de pacient poate varia de la moderată la foarte intensă și poate să iradieze de-a lungul tracturilor nervoase.

Simptomele herniei lombare includ: spasm muscular, hipotrofie sau atrofie musculară, durere iradiată de-a lungul nervilor, agravarea durerii la tuse, strănut, râs.

Simptomatologia herniei cervicale: astenie musculară la nivelul membrelor superioare, durere intensă la nivelul umerilor, imposibilitate de întoarcere a capului, spasm al musculaturii vertebrale superioare.

  • Mecanismul de acțiune al HBOT constă în inhalarea oxigenul de concentrație ridicată împreună cu presiunea atmosferică mai ridicată decât cea normală, din interiorul camerei hiperbarice, au ca efect creșterea presiunii parțiale a oxigenului la nivel alveolar, generând o difuzie mai bună a oxigenului in sânge și furnizând oxigen țesuturilor.

Cantitatea suplimentară de oxigen este dizolvată in plasmă, limfă și lichidul cefalo-rahidian, fiind rapid folosită de celule si ajungând la țesuturi unde perfuzia este compomisă.

Oxigenul hiperbar , atât in țesuturile normal oxigenate dar mai ales în țesuturile hipoxice (care nu sunt oxigenate corespunzator), ca urmare a microangiopatiilor patologice sau post-traumatice, duce la o reactivare de angiogeneză, avand loc formarea de noi capilare funcționale în țesuturile hipoxice si îndesirea rețelei de capilare în țesuturile normooxice, cu efecte benefice asupra funcționalității acestora.

Angiogeneza are loc ca urmare a stimulării de catre oxigenul hiperbar a activității trombocitelor și a macrofagelor.

Oxigenul suplimentar se acumulează la nivelul țesuturilor mult peste normal, stimulând producția de celule stem cu cca 800%, celule cu rol fundamental în refacerea si regenerarea țesuturilor lezate.

Introducerea oxigenoterapiei în recuperare, ajută la regenerarea oaselor, stimuleaza refacerea coloanei și reduce timpul de recuperare.

Are un puternic efect anti-inflamator, vindecă leziunile chirurgicale și non-chirurgicale.

La discurile coloanei vertebrale , transportul metabolic este prin difuzie, prezenta scăzută a oxigenului în centrul unui disc duce la un metabolism anaerob, rezultând o concentrație ridicată de acid lactic și PH scăzut.

Experimentele arată că o lipsă cronică de oxigen determină celulele nucleului să devină statice.

Deficiențele de transport al oxigenului (hipoxia), par de asemenea să limiteze densitatea cât și activitatea metabolică a celulelor discului.

Ca urmare , discurile au o capacitate limitată de a se recupera dupa orice lezare metabolică sau mecanică.

Dovezile științifice arată că terapia cu oxigen hiperbar poate ajuta la combaterea herniei de disc prin reducerea si eliminarea durerii, stoparea agravării bolii degenerative a discului, accelerează regenerarea țesutului nervos, accelerează vindecarea ligamentelor, facilitează vindecarea leziunilor si fracturilor.

Specialiștii susțin că oxigenoterapia hiperbara poate fi considerată o eficientă abordare terapeutică pentru tratarea herniei de disc.

Surse

http://www.rapidrecoveryhyperbarics.com/spinal1.html
http://www.sfatulmedicului.ro/Hernia-de-disc…/hernia-de-disc
https://www.oxymed.com.au/back-pain
http://www.oceansidehyperbaric.ca/degenerative-disc-disease…
Preluare Hiperbar Cluj-Napoca