Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Tratamentul Anemiei

Oxigenoterapia Hiperbară în Tratamentul ANEMIEI

Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Alba Iulia
Str. Lalelelor, nr 60. Tel: 0764 732 421

Anemia este definită ca o deficiență calitativă sau cantitativă a hemoglobinei, moleculă ce se găsește in globulele roșii. Deoarece hemoglobina transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi, anemia conduce la hipoxie (lipsa de oxigen) în toate tesuturile si organele corpului.

Reducerea capacitaţii de a asigura transportul oxigenului (ca urmare , fie a reducerii concentraţiei de hemoglobină din eritrocite, fie a reducerii numărului de eritrocite din sange) se manifestă prin paloare, care se instalează lent în anemia cronica şi rapid în anemia consecutivă unei hemoragii, răcirea extremităţilor din cauza reducerii circulatiei din ţesuturi, respiraţie accelerată care asigură o creştere a cantităţii de oxigen fixată pe hemoglobină, tahicardie , pentru a compensa reducerea cantităţii de sânge care transportă oxigen.

Din cauza oxigenării insuficiente a sistemului nervos, mai pot apărea o serie de simptome cum ar fi: ameţeli, cefalee si astenie.

La nivel mondial, anemia afectează 1,62 miliarde de persoane , adica aproximativ 24,8% din populație . Cea mai mare prevalență se întâlnește la copiii de vârstă preșcolară (47,4%,), iar cea mai mică prevalență este la bărbați (12,7%).

Tratamentul anemiei severe cu oxigen hiperbar (HBOT) este una dintre indicatiile aprobate oficial de comitetul terapeutic pentru oxigen hiperbar al „The Undersea and Hyperbaric Medical Society” (UHMS) din SUA.

Principiul terapiei cu oxigen hiperbar (HBOT) se bazează pe respirația oxigenului pur în condiții de presiune mai mare decat presiunea atmosferica, care va permite o crestere de până la 10-15 ori a oxigenului dizolvat în plasma sanguină. Această cantitate crescută de oxigen dizolvată în plasmă va acoperi toate nevoile metabolice imediate ale întregului corp, inclusiv creierul și inima, până când vor fi refacute suficiente celule roșii in sânge.

Creierul și inima sunt cele mai importante organe ale corpului care necesită o aprovizionare constantă cu oxigen.

În anemia acută cu pierderi de sânge, țesuturile lipsite de oxigen provoacă dilatarea tuturor vaselor de sânge pentru a crește fluxul de sânge. Acest lucru va face ca inima să funcționeze mult mai greu și mai rapid, pentru a preveni insuficienta cardiaca si pulmonara.

În anemia cronică, cum ar fi la pacienții diagnosticati cu cancer, terapia cu oxigen hiperbar poate fi prelungita până când nivelul de bază al hemoglobinei creste si permite o distribuție corectă a oxigenului.

S-a demonstrat clinic că un set de 20 de sesiuni de oxigen hiperbar timp de 4 săptămâni va crește cantitatea de celule stem din circulația sanguină cu 800% . Acest lucru este extrem de important pentru acei pacienți diagnosticati cu cancer, care așteaptă transplantul de măduvă osoasă.

In studiul efectuat de dr. Hart și colaboratorii in anul 1987, 23 de pacienți cu anemie severa ( HB < 6 g/dl) au fost tratati cu HBOT.

In urma terapiei cu oxigen hiperbar, valoarea hemoglobinei a crescut la toti pacientii iar starile de hipotensiune posturala au disparut.

Autorii au concluzionat că terapia cu oxigen hiperbar este extrem de eficienta în tratamentul anemiei severe.

Terapia cu HBOT trebuie efectuata 60-90 minute zilnic, 5 zile/saptamana, pe o perioada de minim 20 zile .

Surse

Textbook of Hyperbaric Medicine” – Kewal K. Jain, Basel, Switzerland; Springer International Publishing AG 2016

Preluare: Hiperbar Cluj-Napoca;
traducere : Hiperbar Romania.