Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Tratamentul Bolii Lyme

Oxigenoterapia Hiperbară în Tratamentul BOLII LYME

Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Alba Iulia
Str. Lalelelor, nr 60. Tel: 0764 732 421

Boala Lyme este o boală infecțioasă produsă de spirocheta Borrelia burgdorferi .

Boala Lyme sau borelioza este produsă de cel puțin trei genospecii ale unei bacterii aparținând grupului borrelia, despre care se consideră că se transmite la oameni prin muscatura de căpușă.

Boala Lyme este denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii .

Spirochetele Borrelia burgdorferi infectează celulele corpului uman, afectand printre altele, limfocitele B și alte componente ale sistemului imunitar, răspunzătoare de crearea anticorpilor.

Acestea sunt anaerobe sau microaerofile (intolerante la oxigen sau niveluri crescute de oxigen).

Spirochetele Borrelia burgdorferi se dezvoltă adânc în țesuturile musculare și nervoase și provoacă o varietate de simptome.

Simptomele primare sunt o infecție localizată la locul mușcăturii, numita eritem migrator și care poate fi însoțită de simptome asemănătoare gripei.

Simptomele secundare includ dureri articulare și musculare, dureri în gât, febră, frisoane, dureri de cap, slăbiciune, intoleranță la lumină, erupții cutanate , dificultăți de gândire, oboseală a țesutului muscular și nervos , precum si palpitații ale inimii.

Simptomele avansate includ artrita, bătăi neregulate ale inimii, dureri de cap severe, pericardită, meningită, nevrită optica și durere migratorie în articulații, tendoane, mușchi sau oase , fiind adesea confundata cu alte boli , in special scleroza multipla.

În stadiul avansat , spirochetele pot provoca demielinizari ale creierului , artrite ale articulațiilor mari, în special la genunchi, encefalopatie și atrofie avansată a membrelor superioare sau inferioare.

Dacă este lăsata netratata sau nu este tratata prompt, boala Lyme devine cronica.

Un remediu natural, non-invaziv, fără durere , apărut ca o soluție deosebit de eficientă pentru bolnavii cronici de Lyme, în unele cazuri eliminând în totalitate simptomele si distrugand spirochetele , este terapia cu oxigen hiperbar (HBOT).

HBOT implică respirația oxigenului pur la o presiune mai mare decat presiunea atmosferică normală intr-o incinta presurizata , numita camera hiperbara.

Aceasta crește capacitatea de transport a oxigenului din sânge, saturând țesuturile organismului cu o cantitate de oxigen de 10-15 ori mai mare decât cea obținută prin respirația normală.

În urmărirea terapiei cu oxigen hiperbaric (HBOT) pentru tratamentul bolii Lyme, s-a demonstrat în studii, atât de catre dr.Charles Pavia (membru al Societății Americane de Microbiologie ), cât și de dr.William P. Fife (președinte al Departamentului de Biologie din cadrul Universității Texas A & M), că spirochetele expuse la o presiune crescută a oxigenului nu au putut supraviețui .

Organismele Borrelia burgdorferi, nu se dezvoltă în niveluri crescute de pO2 de peste 70-80 torr.
Nivelurile normale de pO2 ale țesuturilor cresc de la 35-40 torr la 999+ torr atunci când sunt măsurate prin oximetrie transcutanată la 2-3 ATA .

Saturația arterială a oxigenului crește până la aproximativ 22 ml / dl, din care aproape 25% se dizolvă în plasmă. Fluidul cerebrospinal este, de asemenea suprasaturat cu oxigen molecular.

Având în vedere că plasma circula în zonele dintre celule, această creștere a cantității de oxigen transportată de plasmă permite distribuirea oxigenului la niveluri foarte mari în țesuturile musculare ale corpului, precum și în zonele unde fluxul sanguin normal este compromis.

Acest lucru face ca spirochetele Borrelia burgdorferi să fie distruse, li se întrerupe ciclul reproductiv sau le forțează pe cele inactive sa se desprinda de peretii celulelor.

În plus, terapia cu oxigen hiperbar stimulează, de asemenea, răspunsul sistemului imunitar care crește producția de fagocite- celulele albe din sângele care ingeră și distrug substanțele străine și producția de leucocite- celulele albe din sânge care apără corpul impotriva organismelor infecțioase.

Studiu: Boala Lyme cronica si tratamentul cu HBOT

În 1998, Universitatea A & M din Texas a raportat că 84,8% din 91 pacienți cu boală cronică Lyme care au primit tratament HBOT, au prezentat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor.
În plus, aproximativ 70% dintre acești pacienți au prezentat efecte benefice pe termen lung la examinările ulterioare.

În 2011, Asociația Medicală Chineză a studiat efectele HBOT asupra unui bolnav cronic de boală Lyme.
Pacientul a fost diagnosticat cu boala Lyme in anul 2003.
Tratamentul cu antibiotice a eliminat unele dintre simptome dar, până în 2011, durerea de articulatii, durerile musculare si osoase, amorțeala la nivelul extremităților, tulburări ale somnului, tulburari de concentrare si tulburarile oculare au rămas.
După 10 sesiuni de HBOT, tulburarile de memorie, de concentrare și de somn, au dispărut.
După 20 de ședințe de HBOT,tulburarile oculare au incetat.
După 30 de sesiuni de HBOT, durerea de articulații si durerile musculare si osoase au disparut.

Surse

http://hyperbaricoxygentherapy.co.uk/lymes-disease/
http://hboxygen.freeyellow.com/id36.html

Preluare: Hiperbar Cluj-Napoca;
Traducere: Hiperbar Romania.