Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Tratamentul Depresiei și Anxietății

Oxigenoterapia Hiperbară în Tratamentul DEPRESIEI SI ANXIETATII

Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Alba Iulia
Str. Lalelelor, nr 60. Tel: 0764 732 421Depresia este o afectiune care poate influenta in mod negativ starea, gandirea si comportamentul. Depresia se poate manifesta prin diverse simptome, cele mai des intalnite fiind un sentiment profund de tristete si pierderea marcanta a interesului fata de orice fel de activitati. Anxietatea este o stare afectivă caracterizată printrun sentiment difuz de insecuritate, de nelinişte, în legătură cu un pericol potenţial sau perceput. În unele cazuri, pericolul care induce starea de anxietate nu este conştientizat de cel afectat, acesta resimtind o stare de nelinişte fără a putea numi pericolul faţă de care resimte această nelinişte.

Se estimează că în anul 2020 depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după afecţiunile cardiovasculare. În prezent boala afectează aproximativ 121 milioane de oameni pe glob. În Romania a fost depistată o creştere semnificativă a episodului depresiv major o data cu vârsta, de la 2,1%-2,6% (18-49 ani), la 4,4%-5,2% (peste 50 ani), cu un ritm de creştere de 1,2 puncte procentuale pentru fiecare grupă de vârstă (50-64 şi peste 65 de ani).

In ceea ce priveşte anxietatea, aceasta reprezintă o problemă foarte frecvent întâlnită în viaţa de zi cu zi. Aproximativ 25% din populaţie suferă de anxietate care ar necesita tratament intr-o anumită perioadă a vieţii lor, iar alţii 25% au forme de anxietate mai puţin severe.

Simptomele depresiei sunt: sentimentele de îngrijorare fără un motiv evident, sentimentul de a fi copleşit, lipsa apetitului cu scădere în greutate, insomnie dar şi creşterea duratei de somn, plâns facil, toleranţă scazută la frustrare, pierderea interesului pentru activităţi care înainte produceau plăcere, incapacitatea de a simţi emoţii, frică, auto-învinovăţire, stimă de sine scăzută, oboseală fizică sau mentală.

Printre simptomele anxietaţii se numără: palpitaţii, tahicardie, dureri precordiale, variaţia tensiunii arteriale, senzaţie de nod în gât, fibrilaţie facială, cefalee, vertij episodic, hiperventilaţie, transpiraţie excesivă, astenie globală.

Terapia cu oxigen hiperbar implică respirarea oxigenului pur la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică, într-o incintă presurizată, numită camera hiperbară.

Presiunea crează condiţii optime de creştere a capacităţii de transport a oxigenului din sânge şi dizolvarea lui în plasmă, limfă şi lichidul cefalo-rahidian, saturând ţesuturile organismului cu o cantitate de oxigen, de 10-15 ori mai mare decât cea obţinută prin respiraţia normală.

Este dovedit ştiinţific, că hiperoxigenarea stimulează toate procesele vitale ale corpului, inclusiv producerea de energie, digestia, imunitatea, grăbeste procesul de vindecare, reduce inflamaţiile şi imbunătăţeşte funcţiile neurologice.

Rapoartele privind utilizarea HBOT în tratarea depresiei şi anxietăţii, sunt evidente. Studiind ceea ce se înâmplă în interiorul corpului în timpul episoadelor de disonanţă cognitivă, se poate înţelege mai bine caracterul benefic al HBOT în tratarea depresiei şi anxietăţii.

În timpul episoadelor de stres şi anxietate, se înregistrează creşteri ale frecvenţei cardiace, arterele se dilată şi sângele circulă cu o rată mai mare.

Din această cauză, dupa ce trece adrenalina produsă de situaţiile de mare stres, multe persoane raportează o senzaţie de răceală şi durere bruscă. Toate persoanele care suferă de depresie şi anxietate experimentează această senzaţie. Este un raspuns involuntar al organismului, chiar dacă nu există un pericol sau o ameninţare reală. Fiinţele umane nu au fost concepute să trăiască sub această presiune psihică constantă, în consecinţă, expunerile repetate la niveluri mari de adrenalină şi cortizol (hormon al stresului), se pot manifesta negativ fiziologic.

Pe parcursul terapiei HBOT, pacienţii cu astfel de tulburări, au experimentat stări de euforie, relaxare şi ritm cardiac mai scăzut, datorită naturii terapeutice a oxigenului. Aceste stări se menţin pana la cateva zile dupa terminarea unei şedinţei, dar este indicată expunerea repetată la terapia cu oxigen hiperbar, pentru ca organismul să dobândească capacitatea de a păstra efectele pozitive.

In studiul efectuat de Hua Cao si colab, la Universitatea de Stiinte Medicale din Nanjing, China, 60 de pacienţi cu depresie au fost repartizati în două grupuri. Un grup de 30 de persoane au fost tratate cu HBOT şi celălalt grup de 30 de persoane a fost tratat cu Deanxit (un medicament folosit pentru tratarea depresiei şi anxietăţii).

Înainte de tratament şi la 4 săptămâni după tratament, eficacitatea a fost evaluată prin scorurile de depresie Hamilton (HAMD) .

S-a constatat o diferenţă semnificativă în eficacitatea totală dintre cele două grupuri (P<0,05) şi o diferenţă semnificativă în scorurile HAMD (P<0,05).

Din grupul care a beneficiat de HBOT au făcut parte 11 bărbaţi şi 19 femei, cu o vărstă medie de 57+-13 ani, iar în grupul de control au existat 12 bărbaţi şi 18 femei cu o vârstă medie de 56+-17 ani. Când au fost luate în considerare vârsta, sexul şi severitatea depresiei au existat diferenţe semnificative între cele două grupuri (P<0,05).

Grupul HBOT a fost tratat într-o cameră hiperbara, la o presiune de 2 ATA, timp de o oră/zi, pe o perioada de 30 de zile. În grupul de control au fost administrate zilnic câte două comprimate de Deanxit.

Eficacitatea la tulburarea depresivă a fost observată şi evaluată prin scorul HAMD. Ratele de reducere a scorului grupurilor HBOT şi Deanxit au fost de 83,3%, respectiv 60,0%, la 4 săptămâni după tratament şi au demonstrat o diferenţă static semnificativă P<0,05.

Studiul sugerează că în cele 30 de cazuri care au primit tratament cu oxigen hiperbar, starea depresivă a pacienţilor a fost îmbunătăţită, scorul HAMD a fost semnificativ redus, funcţiile cognitive şi de mişcare au fost îmbunătăţite.

Nu au existat reactii adverse, prin urmare, oxigenoterapia hiperbara poate fi aplicata cu succes în tratarea depresiei şi anxietăţii.

Surse

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3702722/
https://www.mja.com.au/journ…/…/199/6/depression-and-anxiety

Preluare: Hiperbar Cluj-Napoca;
Traducere: Hiperbar Romania.