Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Tratamentul Insomniei

Oxigenoterapia Hiperbară în Tratamentul INSOMNIEI

Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Alba Iulia
Str. Lalelelor, nr 60. Tel: 0764 732 421Insomnia este o tulburare de somn care se manifestă prin dificultăţi în a adormi , sau treziri în timpul nopţii.
Persoana care suferă de insomnie nu reuşeşte să se odihnească corespunzător.
Tulburarea, este urmată de obicei de somnolenţă în timpul zilei, de energie redusă, stare de iritabilitate şi stare depresivă sau anxioasa.

Insomnia poate fi pe termen scurt , durează câteva zile sau săptămâni, sau pe termen lung, cu o durată mai mare de o lună.

Între 10% şi 30% dintre adulţi au insomnie la un moment dat în timpul vieţii şi până la jumătate din oameni au insomnii într-un an. Femeile sunt afectate mai mult decât barbaţii.

Plângerile predominante ale persoanelor care suferă de insomnie sunt nemulţumiri faţă de durata şi calitatea somnului, la care se adaugă unul sau mai multe din următoarele simptome:

  • dificultate în a adormi
  • dificultate în a menţine somnul, caracterizată prin treziri frecvente în timpul noptii şi probleme în a readormi
  • trezirea dimineaţa devreme si dificultatea de a adormi la loc
  • tulburarea de somn are loc de cel puţin 3 ori pe săptămână sau este prezentă mai mult de 3 luni

Studiile asupra somnului, făcute folosind polisomnografia, au sugerat că persoanele care au întreruperi de somn pe timp de noapte, au niveluri ridicate de cortizol şi de hormon adrenocorticotrop circulant.

Terapia cu oxigen hiperbar implică respirarea oxigenului de puritate 100% la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică, într-o incintă presurizată, numită camera hiperbară.

Presiunea crează condiţii optime de creştere a capacităţii de transport a oxigenului din sânge şi dizolvarea lui în plasmă, limfă şi lichidul cefalo-rahidian, saturând ţesuturile organismului cu o cantitate de oxigen, de 10-15 ori mai mare decât cea obţinută prin respiraţia normală.

Este dovedit ştiinţific, că hiperoxigenarea stimulează toate procesele vitale ale corpului, inclusiv producerea de energie, digestia, imunitatea, grăbeste procesul de vindecare, reduce inflamaţiile şi imbunătăţeşte funcţiile neurologice.

Principalele efecte ale terapiei cu oxigen hiperbar asupra persoanelor care suferă de insomnie sunt: îmbunătăţirea concentrării, a atenţiei şi a capacităţilor mentale, reducerea sentimentelor de depresie şi anxietate provocate de somnul neliniştit , are un puternic efect relaxant, reduce stresul şi implicit trateaza insomnia.

Terapia cu oxigen hiperbar, măreşte fluxul sanguin cerebral, furnizând astfel oxigen în zone ale creierului care sunt considerate a fi hipoxice (lipsite de oxigen).

Astfel se realizează o oxigenare adecvată a creierului, îmbunătăţind metabolismul cerebral şi implicit calitatea somnului.

Surse

http://eng.hi138.com/…/294289_hyperbaric-oxygen-treatment-o…
http://www.myhealthexchangeagent.com/battle-insomnia-using…/

Preluare: Hiperbar Cluj-Napoca;
Traducere: Hiperbar Romania.