Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Tratamentul Oboselii Cronice

Oxigenoterapia Hiperbară în Tratamentul OBOSELII CRONICE

Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Alba Iulia
Str. Lalelelor, nr 60. Tel: 0764 732 421

Sindromul de oboseala cronica numit si sindromul burn-out, este o tulburare caracterizata printr-o senzatie de oboseala extrema care se poate acutiza in cadrul unor activitati fizice sau psihice sustinute si care nu cedeaza dupa repaus.

Dintre toate bolile cronice, sindromul oboselii cronice este una din cele mai misterioase boli.

Dintre cauzele cele mai plauzibile , depresia joaca un rol important, deoarece starea de oboseala cronica se intalneste frecvent la persoanele depresive.

Alte cauze ale oboselii cronice sunt :

deficitul de minerale, in special de fier ce duce la anemie feripriva si implicit o scadere a capacitatii eritrocitelor de a lega oxigenul, conducand la o oxigenare deficitara a sistemului nervos central; hipoglicemia , alergiile, infectiile virale, disfunctiile sistemului imunitar,modificari hormonale, in special hormonii produsi de hipotalamus, glanda pituitara sau glanda suprarenala sunt alte cauze incriminate in declansarea si intretinerea procesului de oboseala cronica.

Sindromul de oboseala cronica se intalneste mai frecvent in grupul de 40 – 50 ani dar poate aparea , cu frecventa variabila, la orice varsta.

Sindromul de oboseala cronica se caracterizeaza in principal, prin urmatoarele simptome:

 • Senzatia de oboseala;
 • Pierderi de memorie sau a starii de concentrare;
 • Durere de gat;
 • Dureri usoare si difuze la nivelul ganglionilor limfatici ai gatului;
 • Dureri musculare si articulare de intensitate usoara sau medie aparent fara o cauza anume;
 • Senzatii dureroase in anumite parti ale corpului si care se muta frecvent dintr-o zona a corpului in alta;
 • Cefalee de intensitate moderata, de obicei difuza, care cuprinde intregul cap;
 • Pacientul nu isi revine din starea de oboseala dupa somn sau dupa perioade de repaus;
 • Insomnie, anxietate;
 • Depresie;
 • Dupa anumite activitati fizice sau psihice mai sustinute, intervine o stare extrema de oboseala, care dureaza peste 24 ore.

Oxigenul este vital pentru viață, pur și simplu îmbunătățește procesele fundamentale ale corpului nostru. Administrarea de oxigen suplimentar prin HBOT este cunoscută pentru ca reduce inflamația, îmbunătățeste fluxul de sânge, stimuleaza energia și îmbunătățeste sistemul imunitar.

Celulele rosii din sange livreaza in mod normal oxigen catre tesuturi.

Dar, cu ajutorul terapiei cu oxigen hiperbar, oxigenul este dizolvat în toate fluidele corpului, astfel fluidul cerebral, fluidul spinal, fluidul limfatic, fluidul intracelular și plasma sanguină absorb toate nivelurile ridicate de oxigen.

Acest lucru crește nivelul de oxigen in toate țesuturile, inclusiv în zonele cu alimentare sanguină slabă sau compromisă.

In cazul sindromului de oboseală cronică, terapia îmbunătățește eliberarea de oxigen în creier, reducând astfel severitatea simptomelor, precum și îmbunătățirea capacității de efort și a calității vieții.

Beneficiile terapiei cu oxigen hiperbar (HBOT) în sindromul de oboseală cronică:

 • Oferă oxigen tesutului muscular și pielii, diminuand durerea cauzata de lipsa oxigenului
 • Împiedică acumularea de acid lactic în mușchi, reducând astfel oboseala musculară
 • Îmbunătățește capacitatea de efort
 • Scade severitatea simptomelor și îmbunătățește calitatea vieții

Intr-un studiu efectuat de Akarsu si colab in 2013 la Academia Medicală Militară Haydarpasa, Departamentul de Medicină Fizică și Reabilitare, Istanbul, Turcia, 16 pacienți incluși în studiu au fost diagnosticați cu sindromul de oboseala cronica, în conformitate cu criteriile Fukuda.

Pacienții au primit 15 sedinte de tratament cu HBOT, pe o perioadă de trei săptămâni consecutive (cinci zile pe săptămână).

Măsurile privind rezultatele (scala vizuală de oboseală analogică (VAFS), Scala de gravitate a oboselii (FSS) și Scorul de calitate a vieții la oboseală (FQLS) au fost evaluate înainte de tratament și după finalizarea celor 15 sedinte.

Terapia HBOT a fost foarte bine tolerată, fără complicații.

După tratament, s-a constatat că scorurile tuturor pacienților s-au îmbunătățit cu privire la VAFS, FSS și FQLS (toate p <0,005).

Putem deduce de aici, că terapia HBOT, scade severitatea simptomelor și crește calitatea vieții pacienților cu sindrom de oboseala cronica.

Surse

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Preluare: Hiperbar Cluj-Napoca;
Traducere: Hiperbar Romania.