Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Tratamentul Osteomielitei

Oxigenoterapia Hiperbară în Tratamentul OSTEOMIELITEI

Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Alba Iulia

Str. Lalelelor, nr 60. Tel: 0764 732 421Osteomielita este un proces acut sau cronic de infectie al osului si periostului, secundara altor infectii ale organismului.

Infectia asociata cu osteomielita poate fi localizata sau se poate extinde prin periost, cortex, maduva osoasa si alte tesuturi adiacente.

Factorii de risc ai osteomielitei includ: traumatisme recente, diabet, hemodializa, administrarea intravenoasă excesivă de medicamente.

Principalele semne şi simptome ale osteomielitei sunt: durerea osoasă, febra, inflamaţia şi roşeaţa locala, iar la osteomielita cronică apare în plus scurgerea puroiului prin piele.

Uneori pot fi prezente şi următoarele simptome: greaţă, transpiraţii, frisoane, oboseală cronică, umflarea gleznelor şi picioarelor, disconfort general.

Terapia cu oxigen hiperbar (HBOT) este un adjuvant eficient la antibiotice și chirurgie- tratamentele tradiționale pentru osteomielita.

Atunci când bacteriile implicate sunt anaerobe, ceea ce înseamnă că acestea se dezvoltă în medii cu oxigen scăzut, oxigenul hiperbar le ucide și le împiedică să se răspândească și să elibereze toxine dăunătoare.

HBOT poate, de asemenea, să îmbunătățească circulația, să stimuleze efectul antibioticelor și să accelereze creșterea și vindecarea osului.

Ca urmare a microangiopatiilor sau a a leziunilor postraumatice, HBOT duce la o reactivare a angiogenezei, atat in tesuturile normal oxigenate, cat si in tesuturile hipoxice (osteomielita fiind o conditie hipoxica), avand loc formarea de noi capilare functionale in tesuturile hipoxice si indesirea de capilare in tesuturile normooxice, cu efecte benefice asupra functionalitatii acestora.

In studiul efectuat de dr. Chen si colab. in perioada ianuarie- august 2000, 14 pacienți cu osteomielită cronică refractară a tibiilor au fost tratati cu HBOT.

Conform clasificării Cierny-Mader, toți pacienții au fost diagnosticati cu osteomielită de tip III sau IV.

Debridarea adecvată și tratamentul antibiotic parenteral, în asociere cu terapia HBOT, la 2-2.5 ATA timp de 90 minute, 5 zile pe săptămână, a fost utilizat la toți pacienții.

Pacienții au fost urmăriți 15 luni după terminarea terapiei cu HBOT.

Cel mai frecvent microorganism infectant a fost Staphylococcus aureus.

Infecțiile mixte au fost găsite de obicei la pacienții cu fracturi deschise.

Nu au existat complicații legate de HBOT.

Nu a fost observată nicio reapariție a infecției la 11 pacienți, ceea ce a dus la o rată de succes de 79%.

In alt studiu efectuat de dr. Chin-En Chen si colaboratorii , in perioada decembrie 1999 –mai 2002, 13 pacienti cu osteomielita a femurului, au fost tratati cu HBOT.

Microorganismul comun infectant a fost Staphylococcus aureus.

Toate cazurile au fost clasificate ca osteomielita de tip III sau IV, conform clasificarii Cierny-Mader.

Terapia cu HBOT s-a efectuat la o presiune de 2-2.5 ATA, 90 minute zilnic, 5 zile/saptamana, pe o perioada de 50 zile.

Perioada medie de urmarire a pacientilor, a fost de 22 luni.

S-a observat eradicarea completa a infectiei, fara recurenta, la 12 din cei 13 pacienti.

Rata de succes a terapiei HBOT a fost de 92%.

Utilizarea abordării interventie chirurgicala, antibiotic si HBOT pentru managementul osteomielitei mandibulare a fost susținută și de dr.Van Merkesteyn.

7 din 7 pacienți tratați concomitent cu interventie chirurgicala, antibiotic și terapia HBOT au fost vindecați.

Autorul a concluzionat că la pacienții cu osteomielită refractară, utilizarea coordonată a HBOT, a antibioticelor și a intervențiilor chirurgicale este tratamentul care ofera cea mai bună șansă pentru vindecare.

Surse

“Textbook of Hyperbaric Medicine” – Kewal K. Jain, Basel, Switzerland; Springer International Publishing AG 2016
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12718388

Preluare: Hiperbar Cluj-Napoca;

traducere : Hiperbar Romania.