Centrul
Maria Beatrice
Alba Iulia
Alba Iulia, str. Lalelelor, nr. 60, Alba, România
5
Tratamentul Sclerozei Multiple

Oxigenoterapia Hiperbară în Tratamentul SCLEROZEI MULTIPLE

Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Alba Iulia
Str. Lalelelor, nr 60. Tel: 0764 732 421

Scleroza multiplă (SM), numită și scleroză în plăci, este o boală inflamatorie în care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier și măduva spinării sunt deteriorate.

Această deteriorare afectează capacitatea sistemului nervos de a comunica, producând o plajă largă de semne și simptome, incluzând handicapuri fizice, mentale și uneori probleme psihice.

SM ia diferite forme, noi simptome apărând fie în atacuri sporadice (forme de recădere) sau agravându-se cu trecerea timpului (forme progresive).
Între episoade, simptomele pot dispărea complet; totuși, adesea rezultă probleme neurologice permanente, în special în stadii mai avansate ale bolii.
Scleroza multiplă este o boală autoimună , care cauzează diverse simptome şi poate duce la dizabilitaţi serioase.

La nivel mondial, aproximativ 2,5 milioane de oameni sunt afectaţi de scleroza multipla, incidenţa variind puternic în anumite regiuni ale globului şi în funcţie de populaţie. Boala debutează de obicei între vârstele de 20-50 de ani, fiind de două ori mai des întâlnită la femei decât la bărbaţi.

Cauza sclerozei multiple este o reacţie a sistemului imunitar (reacţie autoimună) care atacă tecile de mielină ale celulelor nervoase din creier şi din maduva spinării, confundându-le cu substanţe străine. Creierul, măduva spinării si nervii optici sunt conectate între ele prin nervi şi fibre nervoase. Teaca de mielină, este un înveliş proteic ce inconjoară aceste fibre nervoase. Atunci când mielina se inflamează sau este distrusă (proces denumit demielinizare), rezultatul este întreruperea fluxului normal al impulsurilor nervoase la nivelul sistemului nervos central. Această întrerupere, produce inconsecvenţe în mesajele trimise nervilor, încetinindu-le, trimiţându-le în direcţia greşită sau chiar blocându-le.
Aceste inconsecvenţe duc la numeroase simptome fizice si mentale.

Simptomele specifice sclerozei multiple sunt determinate de locația leziunilor din cadrul sistemului nervos și pot include pierderi ale sensibilității sau modificări ale senzațiilor cum ar fi înțepături, furnicături sau amorțeli, slăbiciune musculară, reflexe foarte pronunțate, spasme musculare sau dificultăți de mișcare; dificultăți de coordonare și echilibru (ataxie); probleme în vorbire sau de înghițire, probleme vizuale (nistagmus, neuropatie optică sau vedere dublă), oboseală, dureri acute sau cronice și afectarea vezicii urinare și a intestinelor, etc.
De asemenea, sunt frecvente dificultățile cognitive și problemele emoționale cum ar fi depresia sau dispoziția instabilă.

Terapia cu oxigen hiperbar HBOT este cea mai eficientă terapie alternativă pentru persoanele care suferă de scleroză multiplă.

HBOT implică respiratia oxigenului pur, la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică normala si ajuta la creşterea capacitatii de transport a oxigenului din sânge si dizolvarea lui in plasmă, limfă şi lichidul cefalo-rahidian, saturând țesuturile organismului cu o cantitate de oxigen de 10-15 ori mai mare decât cea obținută prin respirația normală.
Oxigenul este esenţial pentru toate ţesuturile organismului, în special pentru cele lezate care, cu ajutorul oxigenului se pot vindeca.

Este dovedit prin studii stiintifice ca oxigenul pur inspirat, accelereaza procesul de vindecare si reduce inflamaţiile.

Scleroza multipla reprezinta inflamarea sistemului nervos central.

HBOT creşte capacitatea de efort şi rezistenţă fizică, înlaturând oboseala, îmbunătăţeşte concentrarea, atenţia, tulburările digestive, ajută la tratarea depresiei si anxietaţii, reduce şi elimină durerile musculare, reduce spasticitatea.

HBOT îmbunătăţeşte sau chiar elimină numeroase simptome ale sclerozei multiple.

Numeroasele studii desfasurate, asupra efectelor terapiei cu oxigen hiperbar dovedesc eficacitatea HBOT in cazurile de scleroza multipla.

Între anii 1980 și 1982, doctorii. B. H. Fischer, M. Marks și T. Reich de la Centrul Medical din New York University au finalizat primul studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, al HBOT pentru 40 de pacienți care suferiseră de SM de 11 ani sau mai mult.

Cercetatorii au împărțit pacienții aleatoriu în două grupe de câte 20. Grupul experimental a inspirat oxigen pur în timpul tratamentelor de 90 de minute, o dată pe zi, timp de 20 de zile și grupului martor i-a fost administrat un amestec de oxigen 10% și azot 90% în aceeași perioadă .
Trei pacienți din grupul experimental au părăsit studiul înainte de finalizare.
Cercetatorii au publicat concluziile lor in New England Journal of Medicine, in 1983.
12 din 17 (70%) dintre participantii la studiu au avut imbunatatiri majore dupa terapia cu HBOT, spre deosebire de 1 din 20 (5%), dintre pacienții care au primit amestecul oxigen-azot, la care s-a observat o imbunatatire.

Până în 1984, Dr. Neubauer a studiat impactul HBOT asupra a peste 10.000 de pacienți cu SM din 14 țări. Dintre acești pacienți, la 70% li s-a îmbunătățit atât funcția creierului, vezicii urinare și intestinului, cât și spasticitatea musculară a scăzut.

El a remarcat, de asemenea, că dupa terapia cu HBOT s-a redus atât deteriorarea mielinei , cât și frecvența recidivei.

În 1986, Neubauer și Kagan au demonstrat că 11 din 35 de leziuni ale pacienților cu SM au dispărut după doar o oră de terapie cu oxigen hiperbar.

La trei conferinte internationale separate, Neubauer, Kagan si Gottlieb au prezentat cercetari care arata ca testele IRM au confirmat o reducere semnificativa atat in numarul cat si in marimea leziunilor la pacientii cu SM care au beneficiat de HBOT, comparativ cu cei care nu au facut-o.

Surse

http://hyperbaricoxygentherapy.com.uk/multiple-sclerosis-ms/
http://www.hbot.com/hbot-multiple-sclerosis
http://florida-oxygen.com/history-of-hyperbaric-oxygen-and…/

Preluare: Hiperbar Cluj-Napoca;
Traducere: Hiperbar Romania.