Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Ulcerul diabetic

Oxigenoterapia hipberară în tratamentul ulcerului piciorului diabetic

Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Alba Iulia
Str. Lalelelor, nr 60. Tel: 0764 732 421

„The Undersea and Hyperbaric Medical Society” (UHMS) din SUA , a inclus oficial HBOT pentru tratamentul rănilor problematice, inclusiv ulcerul piciorului diabetic.

  • Studiul prospectiv efectuat de dr. Faglia și colaboratorii in anul 1996, a inclus 68 de pacienti diabetici cu răni ale extremităților inferioare care nu au fost tratate.

Toți pacienții au primit îngrijiri standard in clinica de specialitate, cu evaluare macrovasculară și optimizare înainte de înscriere.

Cercetatorii au impartit pacientii aleatoriu intr-un grup de 35 pacienti – grupul de studiu si 33 pacienti – grupul martor.

Cei 35 de subiecți randomizați pentru a primi terapie cu oxigen hiperbar au primit o medie de 38,8 tratamente ( 120 minute/zi, 5 zile /saptamana).

Din grupul tratat, trei subiecți (8,6%) au suferit amputări majore: două sub genunchi și una deasupra genunchiului.

În grupul netratat, 11 subiecți (33,3%) au suferit amputări majore: 7 sub genunchi și 4 deasupra genunchiului.

Diferența este statistic semnificativă.

Tensiunea transcutanată de oxigen măsurată pe partea dorsala a piciorului a crescut semnificativ la subiecții tratați cu terapie HBOT: 14,0 ± 11,8 mmHg în grupul tratat și 5,0 ± 5,4 mmHg în grupul netratat.

Analiza multivariată a amputației majore asupra tuturor variabilelor considerate , a confirmat rolul protector al terapiei cu HBOT.

  • Un nou studiu efectuat de dr. Duzgun și colaboratorii a fost publicat în anul 2008.

In acest studiu randomizat au fost comparate efectele HBOT cu efectele ingrijirii standard pentru 100 de pacienți diagnosticati cu diabet zaharat si ulcer al piciorului, care nu au răspuns la o luna de tratament conventional.

S-a constatat că HBOT a fost asociata cu rate semnificativ mai mari de vindecare a rănilor (66% față de 0%), rate mai mici de intervenții operative (debridare amputație, aplatizare sau grefă de piele; 16% vs 100%) și cu amputări mai mici ale extremităților inferioare (8% față de 82%).

  • Sindromul piciorului diabetic reprezinta una dintre cele mai grave consecinte ale diabetului zaharat cu implicatii extinse din punct de vedere al complicatiilor de sanatate pe care le genereaza si al impactului asupra calitatii vietii.

Hiperglicemia cronică ( nivelul ridicat de glucoză în sânge ) conduce la probleme pe termen lung ale organismului, inclusiv la încetarea funcționării diferitelor organe și țesuturi .

Persoanele cu diabet zaharat au un risc crescut de leziuni ale nervilor ( neuropatie ) și de cele mai multe ori prezintă probleme de circulație a sângelui în picioare ( ischemie ).

Leziunile nervilor conduc la o capacitate redusă de a simți durerea , de aceea rănile trec de multe ori neobservate .

Atât neuropatia cât și ischemia pot duce la ulcere ale piciorului.

Infecția acestor răni poate conduce în cele din urmă la amputarea membrului afectat.

În fiecare an, 1,9% dintre pacienții cu diabet zaharat dezvoltă ulcere ale piciorului.

Dintre aceștia, 15% până la 20% suferă o amputare în decurs de 5 ani de la debutul ulcerului.

În timpul vieții lor, aproximativ 25% dintre pacienții cu diabet zaharat dezvoltă un ulcer al piciorului.

Terapia cu oxigen hiperbar (HBOT), implică administrarea de oxigen pur inhalat la o presiune mai mare decât nivelul presiunii atmosferice , intr-o incinta presurizata , numita camera hiperbara.

HBOT îmbunătățește oxigenarea țesuturilor prin creșterea cantității de oxigen dizolvat în plasmă, reducerea infecțiilor datorate bacteriilor aerobe si anaerobe, stimulând astfel vindecarea ulcerelor diabetice cronice.

Oxigenul este esențial pentru vindecarea rănilor, jucând un rol important în fiecare etapă de vindecare a rănilor.

Rata de vindecare a rănilor se referă direct la nivelul oxigenării tisulare , ischemia plăgii este cea mai frecventă cauză in eșecul vindecării rănilor.

Beneficiile cunoscute de oxigenoterapia hiperbara în vindecarea rănilor includ oxigenarea imbunatatita a țesuturilor lezate, micsorarea edemelor, uciderea bacteriilor, regenerarea celulelor si crearea de celule noi, promovarea angiogenezei, ameliorarea migrației epiteliale, imbunatatirea producției de colagen și a tesutului de granulatie.

Oxigenul este considerat cel mai puternic anti-bactericid pentru anumite organisme anaerobe sau microaerofile deoarece acestea nu dispun de enzimele adecvate (superoxid dismutază și catalază) necesare pentru a le proteja în medii puternic oxigenate.

Efectele citokinelor, prostaglandinelor și oxidului nitric asupra țesuturilor pot, de asemenea, să joace un rol major în modul în care HBOT are efect de vindecare.

Unele literaturi sugerează că HBOT mobilizează celule stem derivate din oase printr-o cale mediată de oxidul nitric; aceste celule stem migrează ulterior la ulcerul piciorului și inlesneste vindecarea.

Surse

https://woundcareadvisor.com/hyperbaric-oxygen-vol2-no1/
http://care.diabetesjournals.org/…/diaca…/33/5/1143.full.pdf
“Textbook of Hyperbaric Medicine” – Kewal K. Jain, Basel, Switzerland; Springer International Publishing AG 2016
Preluare Hiperbar Cluj-Napoca