Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Ulcerul gastro-duodenal

Oxigenoterapia hiperbară în tratamentul ulcerului gastro-duodenal

Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Alba Iulia
Str. Lalelelor, nr 60. Tel: 0764 732 421

In studiul efectuat de dr. Komarov și colaboratorii la care au participat 132 de pacienți diagnosticati cu ulcer gastric si duodenal, in urma endoscopiei s-a constatat vindecarea ulcerului la 127 de pacienti (94,9%).

O parte din eficacitatea HBOT în ulcerul peptic este datorată efectului antibacterian împotriva infectiei cu bacteria Helicobacter pylori (cauza principala a generarii ulcerului).

Durata medie a procesului de vindecare a fost de 21,7 ± 1-2 zile pentru ulcerul gastric și 20,2 ± 1 zile pentru ulcerul duodenal.

Majoritatea pacientilor au primit o medie de 15 sedinte HBOT, 5 zile/saptamana, la o presiune de 2 ATA, iar în câteva cazuri excepționale, au fost necesare 30 de sedinte.

Dr. Efuni și colaboratorii au utilizat HBOT pentru tratarea ulcerului peptic la 217 pacienți.

Singura terapie medicamentoasă utilizată ca adjuvant , a fost antiacidă și aceasta a fost oprită după prima săptămână de tratament cu HBOT.

Numărul sesiunilor HBOT a variat de la 9 la 17, la 2 ATA , timp de 45 de minute zilnic.

Timpul de vindecare pentru pacientii suferinzi de ulcer gastric a fost de 19,7 ± 7 zile, iar pentru pacientii suferinzi de ulcer duodenal 19,3 ± 7 zile.

A fost raportat un procent de vindecări de 89,2% la pacientii cu ulcer gastric și 95,8% la pacientii cu ulcer duodenal.

Ulcerul gastro-duodenal sau ulcerul peptic , reprezinta acele rani deschise care se dezvolta pe „captuseala“ interioara a stomacului si in partea superioara a intestinului subtire.

Cel mai frecvent simptom al ulcerului peptic este durerea de stomac.

Ulcerul peptic include: ulcerele gastrice ( care apar in interiorul stomacului) si ulcerele duodenale (care apar in interiorul partii superioare a intestinului subtire – duoden).

Simptomele ulcerului peptic sunt: durere arzatoare de stomac, senzatia de preaplin, balonare sau eructatie, intoleranta la alimentele grase, greata, varsaturi sau varsaturi insotite de sange, dificultati de respiratie, senzatie de lesin.

Ulcerul peptic sau gastro-duodenal , se instaleaza atunci cand acidul din tractul digestiv erodeaza sau distruge suprafata interioara a stomacului sau a intestinului subtire.

Acidul gastric poate crea o rana dureroasa care este posibil sa ajunga sa sangereze.

Tractul digestiv este acoperit cu o membrana- mucoasa care, in mod normal, protejeaza impotriva acidului gastric.

Cele mai frecvente cauze ale ulcerului peptic sunt infectiile cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori), folosirea pe termen lung a aspirinei si a altor tipuri de analgezice, cum ar fi ibuprofenul si medicamentele care au ca substanta activa naproxenul sodic.

Stresul si alimentele picante pot insa sa inrautateasca simptomele pacientului.

Terapia cu oxigen hiperbar (HBOT), se bazează pe respirarea oxigenului pur, în condiții de presiune ambiantă mai mare decat presiunea atmosferica, care va permite o crestere de până la 15 ori mai mult oxigen dizolvat în plasma sanguină. .

Este dovedit ştiinţific că hiperoxigenarea stimulează toate procesele vitale ale corpului, stimuleaza digestia, creste imunitatea, grăbeste procesul de vindecare, reduce inflamaţiile şi are puternic efect antibacterian.

HBOT are un rol important în gestionarea tulburărilor gastro- intestinale: contracarează ischemia și hipoxia și promovează rezistența la infecții și ajuta la tratamentul ulcerelor.

Epiteliul gastric are în principal un metabolism aerobic și depinde de o constantă aprovizionare cu oxigen pentru metabolismul oxidativ.

Ischemia mucoasei gastrice este considerată a fi un factor principal în patogeneza leziunii acute a mucoasei.

Un efect suplimentar al HBOT, il reprezinta comprimarea și reducerea volumului de gaze.

Surse

“Textbook of Hyperbaric Medicine” – Kewal K. Jain, Basel, Switzerland; Springer International Publishing AG 2016
Preluare Hiperbar Cluj Napoca