Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Parteneriate instituțional-educaționale de formare profesională și de pregătire practică

1. Contract de colaborare nr.107/6.11.2015

Încheiat cu Asociația Profesională a Terapeuților Ocupaționali din România (A.P.T.O.R.) și Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Drept și Științe Sociale, Departamentul de Științe Sociale, Specializarea Terapie Ocupațională, privind sprijin și susținere în derularea programului de educație continuă pentru studenții și absolvenții în terapie ocupațională. Denumirea proiectului”Dezvoltarea continuă a capacității profesionale a terapeuților ocupaționali din România”

Activitate: În cadrul acestui proiect, în perioada 18.11.2015-19.11.2015, au participat:

  • în calitate de experți:
    • Dr. Mary-Margaret Windsor, Terapeut ocupațional, ScD, OTR/L, SUA (Washington DC), cu experiență academic(Boston University; Townson University-Department of Occupational Therapy) și practică profesională de peste 40 de ani în abordarea copiilor cu dizabilități,
    • Elizabeth Joy Shaffer, Terapeut Ocupațional, OTR/L, (Pittsburgh-SUA), cu o experiență clinică de aproape 13 ani în abordarea copiilor cu nevoi speciale,
    • Burlău Mirela–Carmen, Terapeut Ocupațional și fiziokinetoterapeut specialist (Oradea/România) – președinte A.P.T.O.R.
  • în calitate de cursanți: Psihologi și kinetoterapeuți din cadrul Centrului Maria Beatrice,
  • în calitate de studenți practicanți: 40 de studenți din cadrul Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Drept și Științe Sociale, specializarea Terapie Ocupațională;

Tema cursului: “Terapia Ocupațională în cazul copiilor cu multiple dificultăți,  neuro-motorii și de integrare senzorială”.

Scopul cursului: Necesitatea corelării strânse între terapia ocupațională și kinetoterapia Bobath, simularea gestuală excesivă a stărilor terapeuților pentru captarea atenției copilului, cointeresarea copilului, acesta devenind un actor al propriei terapii. Este o împletire a terapiei clasice activ-pasive cu aspectul ludic (de joacă) specific terapiei practicate în USA.

Colaborarea continuă prin organizarea unui curs (mai 2016) care să reunească factorii: terapeut-copil-părinte pentru o mai bună conlucrare în implementarea terapiei alternative propusă de Școala Americană: combinația kinetoterapie Bobath-terapie ocupațională cu elemente ludice.

2. Convenție de practică nr. 11562/22.06.2015

Pentru anul universitar 2015-2016, încheiată cu Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Drept și Științe Sociale- specializarea Terapie Ocupațională, privind efectuarea practicii de specialitate de către studenții universității.

Activitate: 7 studenți au efectuat stagiul de practică de specialitate în cadrul Centrului Maria Beatrice.

3. Protocol de colaborare nr.780B/15.06.2015

Încheiat cu Fundația PAEM Alba în vederea desfășurării unei campanii de promovare a incluziunii sociale din cadrul proiectului ”Fortis-Ferestre deschise incluziunii sociale pentru persoanele vulnerabile” cu scopul de informare și conștientizare a personalului din cadrul instituției referitor la combaterea excluziunii sociale și promovarea politicilor de incluziune socială (perioada: iunie 2015 – octombrie 2015).

Activitate: Au fost organizate întâlniri și dezbateri cu personalul Centrului la punctul de lucru al asociației (str. Lalelelor nr. 60) cu privire la combaterea excluziunii sociale și promovarea politicilor de incluziune socială.

4. Convenție nr. 3314/24.04.2015

Încheiată cu Universitatea din Pitești, Facultatea de Stiinte- Departamentul de Asistență Medicală și Kinetoterapie în vederea realizării activităților de cercetare, pregătire și efectuare a practicii de specialitate pentru studenții de la programele de studiu de licență ”Kinetoterapie și motricitate specială”, ”Terapie ocupațională” și de master ”Kinetoterapia la persoanele cu dizabilități” (perioadă: 2 ani).

Activitate: Întâlnire la sediul Centrului Maria Beatrice, privind stabilirea cadrului organizatoric și desfășurarea programului de practică pentru anul 2016 cu prof. Univ. dr. Director Departamentul de Asistență Medicală și Kinetoterapie din cadrul Universității Pitești, domnul Constantin Ciucurel, însoțit de 25 de studenți.

5. Convenție de parteneriat nr. 164/374/03.03.2015

Cu Universitatea ”1 Decembrie 1918”Alba Iulia privind efectuarea practicii de specialitate pe diferite domenii de activitate, de către studenții universității, organizarea în comun a unor manifestări științifice interne si/sau internaționale (perioadă: 4 ani).

Activitate: Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență și Asociația Maria Beatrice are din toamna anului 2015 și specializarea “Kinetoterapie și motricitate specială”, Centrul Maria Beatrice urmînd să fie centrul de practică pentru studenții universității.

Potrivit rectorului Daniel Breaz, noua secție are 50 de locuri disponibile.

La conferința de presă susținută la sediul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au participat managerul Spitalului de Urgență Alba și directorul Centrului de Recuperare în Regim de Zi pentru Copii cu Dizabilități ”Prietenii Mariei Beatrice”. Ambii și-au exprimat susținerea pentru inițiativa de formare a kinetoterapeuților la Alba Iulia, în condițiile în care există în acest sens un deficit serios de specialiști pe piața locală și națională.

Prof. Sebastian Onac, dr. Ionuț Moldovan-Centrul Maria Beatrice, Nicoleta Coșarcă-director Spitalul Județean de Urgență Alba, Daniel Breaz-Rectorul Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Gina Gogean-gimnasta vicecampioană olimpică și campioană mondială.

Prof. Sebastian Onac, dr. Ionuț Moldovan – Centrul Maria Beatrice, Nicoleta Coșarcă – director Spitalul Județean de Urgență Alba, Daniel Breaz – Rectorul Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Gina Gogean – gimnasta vicecampioană olimpică și campioană mondială.

Rectorul Daniel Breaz a precizat că specializarea este doar primul pas dintr-o colaborare de durată a Universităţii ”1 Decembrie 1918” cu Centrul Maria Beatrice din Alba Iulia şi Spitalul Judeţean Alba.

Pentru detalii presa:
http://www.romedic.ro/kinetoterapie-o-noua-specializare-la-universitatea-1-decembrie-1918-alba-iulia-0N52252
http://plaiuluminatu.ro/articol–302–19–5793–Specializare-de-kinetoterapie-la-Universitatea-Alba-Iulia.html
http://alba.comisarul.ro/diverse/important!-specializare-in-kinetoterapie-la-univer_497774.html
http://ziarulunirea.ro/important-specializare-in-kinetoterapie-la-universitatea-din-alba-iulia-meserie-cautata-in-tara-si-strainatate-332506/

Activitate: Au fost organizate întâlniri și dezbateri cu personalul Centrului la punctul de lucru al asociației (str. Lalelelor nr. 60) cu privire la combaterea excluziunii sociale și promovarea politicilor de incluziune socială.

6. Protocol de colaborare nr. 1175/27.10.2014

Încheiat cu Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix privind relizarea unui schimb de experiență în vederea implementării de noi tehnici de kinetoterapie, îmbunătățirea schimbului de experiență profesională, îmbunătățirea utilizării aparaturii medicale de specialitate din dotare, dezvoltarea de noi proiecte comune în domeniul reabilitării neurologice a copiilor cu dizabilități neuromotorii.

Activitate: Schimb de terapeuți pentru o perioadă de două săptămâni. Din partea Centrului Maria Beatrice: medic specialist recuperare, medicină fizică și balneologie-dr. Podar Elisabeta și kinetoterapeut principal Lazăr Elena.

7. Contract de pregătire practică nr. 1696/05.09.2014

Încheiat cu Liceul Tehnologic Ocna Mureș – privind efectuarea stagiului de pregătire practică a elevilor din învăţământul Postliceal specializarea: ASISTENT MEDICAL BALNEOFIZIOKINETOTERAPIE SI RECUPERARE, COD COR: 325502.

Activitate: 22 de cursanți au desfășurat practica în perioada: 21 octombrie 2014-19 iunie 2015.