Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
MIRA la Conferința internațională din Göteborg, Suedia

Book of Abstracts ICDVRAT 2014 (see Session VII3)
[Presentation] Development of a new scoring system for cerebral palsy – I M Moldovan, A Calin
[Scietific Paper] Development of a new scoring system for cerebral palsy – I M Moldovan, A Calin

Rezultatele unui studiu pilot (MIRA Rehabilitation) realizat la Centrul Maria Beatrice din Alba-Iulia urmează să fie utilizate de copiii cu paralizie cerebrala infantilă din întreaga lume

În perioada 2-4 septembrie, în Göteborg, Suedia, a avut loc cea de-a 10-a Conferință internațională referitoare la dizabilitate, realitate virtuală și tehnologii asociate, organizată de Facultățile de cibernetică din cadrul Universităților din Göteborg (Suedia) si Reading (Marea Britanie). Conferința s-a bucurat de prezenta a peste 150 de medici, informaticieni, kinetoterapeuți si erogoterapeuți din peste 40 de țări.

Rezultatele studiului pilot realizat la Centrul Maria Beatrice din Alba-Iulia, folosind programul de realitate augumentată MIRA au fost prezentate de dr. Moldovan Ionuț și informatician Alina Călin, program ce urmează să fie utilizat de copii cu paralizie cerebrală infantilă din întreaga lume.

{Proiectul MIRA (Medical Interactive Rehabilitation Assistent) s-a născut în cadrul Universității Babeș Bolyai, Cluj Napoca, ca un proiect pentru competiția Microsoft ImagineCup, având echipa de informaticieni:  Cantea Andrei Cătălin, Dascălu Liviu Andrei, Mihaiu Cosmin, Suciu Dan Mircea.

În 2011, la New York, proiectul MIRA s-a calificat între primele 6 echipe la etapa mondială a competiției ImagineCup, organizată de Compania Microsoft.

În ianuarie 2013, Londra, proiectul MIRA câștigă premiul „Innovation Award” din partea HealthBox, pentru cea mai inovativă soluție din cadrul Acceleratorului HealthBox desfășurat în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013. 

Începând cu februarie 2013, echipa MIRA devine membru a “Kairos Society” în topul primilor 50 de studenți antreprenori, la nivel mondial, și participă la Summitul Kairos din New York pe tema inovației medicale.}

La 1 septembrie 2013, Centrul Maria Beatrice din Alba Iulia a demarat un proiect pe termen lung cu firma româno-britanică MIRA, cu sediul în Londra, ultima având drept activitate principală conceperea de softuri video adaptate pentru persoanele cu dizabilități psiho-neuromotorii, care duc la dezvoltarea performanțelor motorii ale membrelor, stimularea cognitivă și motivațională, având drept scop final îmbunătățirea activităților zilnice curente ale copiilor cu dizabilități (îmbrăcare, alimentație, transferuri de obiecte, etc.)

În cadrul proiectului Centrul Maria Beatrice din Alba Iulia asigură echipa medicală de specialitate (medic specialist, kinetoterapeuți, ergoterapeuți, asistent medical), echipamentele și grupele de copii pe categorii de vârstă și afecțiuni, pentru dezvoltarea științifică a studiului. Firma MIRA mai colaborează în Londra cu ”Saint Thomas Hospital”.

În cadrul Conferinței au mai fost prezentate numeroase programe de realitate virtuală si realitate augmentată utilizate în tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral, tulburări de vorbire, tulburări cognitive, paralizie cerebrala infantilă, boala Parkinson, scleroza multiplă.

Astfel, în prezent, pacienții cu tulburări de vorbire se pot exprima cu ajutorul unor aplicații pe telefonul mobil(Jawaid si colab.,Marea Britanie), copiii cu paralizie cerebrala infantilă pot fi stimulați cognitiv și motor folosind roboți miniaturizați(Standen și colab., Marea Britanie) iar pacienți cu dizabilități asociate, surdocecitate, pot accesa pagini web folosind dispozitive haptice emițătoare de cod morse (Norberg si colab., Suedia). Inițiatorul acestei noi specialități, denumită reabilitare prin realitate virtuală, prof. ing. Grigore Burdea, Universitatea Rutgers, New Jersey, SUA, a prezentat un program informatic care permite evaluarea si antrenarea cognitiva a pacienților cu demență.

Pe plan internațional preocuparea și investiția în recuperarea timpurie, chiar și parțială, a copilului cu dizabilități se află într-o continuă creștere, asta și pentru că este mai puțin costisitor să reabilitezi un copil decât să ai un adult cu dizabilități pentru toată viața. Din cauza stresului, poluării, vârstei mamei, culpei medicale sunt tot mai mulți astfel de copii, iar Centrul Maria Beatrice din Alba Iulia are menirea să vină în sprijinul acestora și a familiilor lor.

Prof.  Informatică Sebastian  ONAC

Președinte și fondator
Asociația Non-Guvernamentală Maria Beatrice

Director
Complexul Socio-Medical  Maria Beatrice, Alba Iulia