Sponsorizare persoană fizică.

Bineînțeles că faptele bune contează fiecare în parte pentru noi, astfel că dacă ești persoană fizică și vrei să susții misiunea noastră există o modalitate prin care poți face asta și fără să deții o firmă.  

Atât timp cât ești angajat poți face acest lucru prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit ( venituri din salarii, pensii, activități independente, agricole, drepturi de proprietate intelectuală sau investiții) către Asociația Maria Beatrice. În acest fel vei contribui la un viitor mai bun pentru copii cu afecțiuni neuromotorii, traumă și paralizie cerebrală, anual. 

Această redirecționare se face completând formularul 230 ”Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat”  şi se depune de către persoanele fizice care realizează următoarele venituri în România din:


  • -venituri din salarii şi asimilate salariilor;
  • -venituri din pensii;
  • -venituri din activităţi independente impuse pe bază de normă de venit. Mai exact, este vorba despre veniturile din activităţile de producţie, comerţ, prestări de servicii realizate în mod individual şi/sau într-o asociere;
  • -din activităţi agricole impuse pe bază de normă de venit;
  • -venituri din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă;
  • -venituri din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real;
  • -venituri din chirii pentru care nu s-a optat pentru stabilirea venitului net anual în sistem real, iar chiria este exprimată în lei.

Formularul 230 se poate depune  direct pe site-ul ANAF, accesând Spațiul Privat Virtual cu datele personale, după crearea unui cont sau în format fizic la registratura sediului ANAF (în două exemplare). Există și o a treia variantă în care poți completa formularul și îl poți aduce/trimite la Centrul Maria Beatrice iar noi îl vom depune pe bază de borderou pentru tine. 

Donațiile

Donația este un act voluntar și liber, distinct de actul de sponsorizare, prin care se transferă, cu titlu gratuit prin contract (doar dacă depășește un anumit plafon), o sumă de bani sau bunuri partenerului contractului. 

Donatorul poate fi atât persoană fizică cât și juridică. Donația nu se încadrează în același regim fiscal, nefiind considerată ca și cheltuială deductibilă din calculul impozitului pe profit. 

Donația se face în special cu scopul de a gratifica, a acorda o favoare sau o răsplată. Donația se oferă în mod voit, cu scopul de a face un bine, indiferent de cine va beneficia în mod concret de suma donată către donatar sau indiferent de activitatea pe care donatarul o desfășoară. 

Donațiile sunt reglementate de Codul Civil. Actele de donație care depășesc o valoare de 25.000 Ron trebuie întocmite în formă autentică, la notar iar cheltuielile notariale sunt de până la 1% până la un anumit plafon. 

Diferența dintre donație și sponsorizare

În actul de donație, în general nu se pretinde nimic donatarului, excepție făcând acele donații cu sarcină în care dacă nu este în deplină sarcina respectivă aceasta se poate revoca. 

Contractul de donație (dacă se depășește plafonul de 25.000) este unilateral pentru că acesta implică, în majoritatea cazurilor obligații doar pentru donator. 

În România nu sunt reglementare facilități fiscale care să încurajeze acordarea de donații, astfel că donatorul nu își poate deduce cheltuielile și va avea chiar și obligația de autocolectare a TVA-ul corespunzător pentru bunurile sau sumele donate. 

Surse: lege5.ro, fiscalitatea.ro, avocat.net.