Asociația Non-Guvernamentală
Maria Beatrice
Fondată 08.12.2010
Alba Iulia – ROMÂNIA
Noul sistem de reeducare al mersului

Noi echipamente medicale și terapeutice la Centrul Maria Beatrice, Alba Iulia prin sprijinul d-lui Ioan Popa si OMW Petrom SA Bucuresti Romania, societate care a participat cu 20.000 Ron din investiția totală, ce s-a concretizat în modernizarea sălii de kinetoterapie, achiziționarea de aparatură medicală de urgență și, recent, a Sistemului de reeducare a mersului pentru copii cu paralizii cerebrale afecțiuni osteoarticulare și musculo-scheletale.

Componentele Sistemului au fost aduse din Italia iar sistemul final, unic implementat în România, a fost conceput în colaborare cu SC Liamed SRL, Brașov, firmă specializată în aparatură de recuperare medicală.

Sistemul conține o platformă de mers cu aderență sporită, prevăzută cu bare paralele ajustabile de o lungime de 3,5 m, o șină de 5m cu patină ultra-culisantă și mecanism de ajustare a greutății corporale, două corsete pentru posturare. Sistemul astfel conceput dezvoltă un pendul inerțial, care corectează tendința de cădere a copilului înspre în față sau înspre în spate folosind tocmai reacția la cădere a copilui, ajutând astfel la posturarea corectă a acestuia pe verticală.

Partea de inițiere și corectare al mersului: pășirea, trecerea peste obstacole, alternanța corectă a mișcărilor membrelor și înclinația corpului, se face cu ajutorul a doi terapeuți în colaborare cu părintele, care este cel mai bun cunoscător al potențialului nemanifestat al copilului.

Efectul notabil al acestui sistem este dobândirea treptată a unei relative autonomii în posturarea corpului (patrupedie – deplasare în patru labe, ortostatism – ridicare în picioare, mersul), mobilitatea articulară fiind influențată în mod favorabil, permițând persoanelor cu paralizii cerebrale – tetraplegii, tetrapareze spastic-diskinetice, hemipareze, monopareze, parapareze, spina bifida, inclusiv retracții de tendoane, distrofii musculare , să perceapă și să coordoneze mișcările membrelor, să obțină echilibrul ortostatic, iar ca etapă finală, să reînvețe mersul.

Ca beneficiari direcți ai investiției sunt cei 25 de copii din municipiul Alba Iulia, care beneficiază subvenționat de tratamente de lungă durată în cadrul Centrului și lunar, 20 de copii din țară: Oradea, Timișoara, Arad, Deva, Hunedoara, Sibiu, Târgu-Mureș, București, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Galați, Bacău, Buzău, Constanța, Mangalia, Iași, Suceava, Piatra Neamț.

Serviciile de recuperare medicală sunt asigurate de o echipa de 15 angajaţi și colaboratori de specialitate: 1 medic primar reabilitare – doctor în medicină, 1 medic specialist recuperare – medicină fizică și balneologie, 1 asistent medical, 1 psiholog- clinician psihoterapeut, 1 ergoterapeut, 1 logoped, 5 kinetoterapeuti, 2 hidro-kinetoterapeuți, 2 maseuri/reflexoterapie.

Fiecare om își stabilește un țel, un nivel pe care dorește să-l atingă și care se gândește el că-l va face fericit. Fiecare copil își dorește ceva… să vadă lumea, să devină doctor, pilot de avion, un mare sportiv… copiii noștri își doresc să umble. Tot fericire este. Nivelurile diferă.

Cu asta ne ocupăm noi.

Prof. Sebastian ONAC
Președinte și fondator Asociația Non-Guvernamentală Maria Beatrice
Director Complexul Socio-Medical Maria Beatrice, Alba Iulia